Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Kokosowy pudding chia z jeżynami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny i prosty deser na bazie mleka kokosowego i nasion chia z duszonymi jeżynami poleca się na słodkie, zdrowe co nieco.

Kokosowy pudding  chia z jeżynami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kokosowy pudding chia z jeżynami

 

  • ½ puszki mleka kokosowego
  • 1 łyżka miodu
  • 2,5 łyżki nasion chia
  • 1 szklanka jeżyn
  • 1-2 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:

Kokosowy pudding chia z jeżynami
Mleko kokosowe przelewamy do rondelka i podgrzewamy na wolnym ogniu aby się delikatnie zagrzało (nie wolno go zagotować ! ).

Do letniego mleka dodajemy miód mieszamy aż do jego rozpuszczenia i zdejmujemy go z ognia. Do miseczki wsypujemy nasiona chia i zalewamy je ciepłym mlekiem i odstawiamy do wystygnięcia.

Przestudzone nasiona wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Do rondelka wsypujemy jeżyny, dodajemy cukier i dusimy je na wolnym ogniu około 15 minut (mają zmięknąć ale się nie rozlecieć ). Odstawiamy do przestygnięcia.

Do szklaneczek lub kieliszków nakładamy po porcji jeżyn, na nim porcję nasion chia, wierzch dekorujemy owocami i miętą i serwujemy, smacznego.
Kokosowy pudding  chia z jeżynami
Mleko kokosowe podgrzewamy na wolnym ogniu z miodem
Kokosowy pudding  chia z jeżynami
Dodajemy nasiona chia, mieszamy o dstawiamy
Kokosowy pudding  chia z jeżynami
Jezyny dusimy 15 minut z cukrem na niedużym ogniu

Tagi:

owoce desery