Justine27

Justine27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 204]

Zasmażka do zup

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Zasmażka na bazie smalcu do gęstych zup typu fasolowa, kapuśniak, fasolka po bretońsku.

Zasmażka do zup Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zasmażka do zup

 

  • 1 łyżka smalcu
  • 2 łyżki mąki
  • woda

Sposób przygotowania:

Zasmażka do zup
Na patelnię wyłożyć 1 łyżke smalcu i roztopić go. Dodać do niego 2 łyżki mąki i dokładnie połaczyć mąkę ze smalcem. Zrumienić ją na średnim ogniu, a gdy będzie już brązowiała to malutkim strumyczkiem dolewać chłodnej wody i energicznie rozcierać, aby nie powstały grudki. Można ja z powrotem dać na mały ogień, aby się wszystko dokładnie roztarło. Taką zasmażkę dodaję do fasolki po bretońsku, kapuśniaku, zup grochowych...
Zasmażka do zup
MAłym strumyczkiem dolewam zimnej wody i bardzo energicznie mieszam.
Zasmażka do zup
Mąkę na smalcu rumienię na zocisto brazowy kolor.
Zasmażka do zup
Do stopionego smalcu dodaję dwie łyżki maki.
Zasmażka do zup
łyżkę smalcu daje na patelnie i nastawiam na srednim ogniu.