szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Zdrowe placuszki marchewkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna marchewkowa przekąska. Dla mnie alternatywa dla słodyczy.

Zdrowe placuszki marchewkowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zdrowe placuszki marchewkowe

 

  • 2 duże marchewki
  • jajko
  • łyżka jogurtu naturalnego lub mleka
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżki zarodków pszennych
  • cynamon
  • oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:

Zdrowe placuszki marchewkowe
Marchewki obrać i zetrzeć na tarce na małych oczkach. Dodajemy jajko, jogurt, cukier, odrobine cynamonu oraz zarodki pszenne. Jeśli ktoś woli zamiast zarodków można mąkę. Mieszamy ciasto,które ostatecznie powinno być gęstą papką. Łyżką nakładamy małe porcje ciasta na rozgrzany na patelni olej i smażymy z obu stron. Odsaczamy z nadmiaru oleju na reczniku papierowym. Radze robic male placuszki, aby sie nie rozpadaly na patelni. Dekorujemy jogurt naturalnym i posypujemy cynamonem. Można podawać równiez z owocami, orzechami,a w wersji bardziej kalorycznej polane miodem lub czekolada. Wystarcz na 2 małe porcyjki.
Zdrowe placuszki marchewkowe
Porcja marchewki juz przygotowana i drobniutko utarta.
Zdrowe placuszki marchewkowe
Wszsystkie składniki wymieszane i wychodzi takie oto ciasto.