mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Zebra z Coca-Colą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ciasto wychodzi dużo bardziej puszyste, niż bez użycia gazowanego napoju:)

Zebra z Coca-Colą

Składniki:

Zebra z Coca-Colą

 

  • 5 jaj
  • 1½ szklanki cukru
  • 1 szklanka coca - coli (koniecznie gazowanej, gaz powoduje puszystość ciasta)
  • 1 szklanka oleju
  • 2½ szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki mąki

 

Sposób przygotowania:

Zebra z Coca-Colą
Jaja ubić z cukrem. Dodać colę, olej, resztę składników i wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać 2 łyżki mąki, a do drugiej kakao. Na środek nasmarowanej olejem (lub wyłożonej papierem do pieczenia) tortownicy nakładać na przemian 2 łyżki jasnego i 2 łyżki ciemnego ciasta. Piec w temperaturze 170ºC przez około 1 godzinę.