Sposób przygotowania:
Żelki miodowo-cytrynowe
Do garnuszka nalewam wodę, miód oraz cytryny. Podgrzewam na małym ogniu, ale nie dopuszczam do wrzenia. Dodaje żelatynę i intensywnie mieszam aż całość się rozpuści. Przelewam masę do foremki i wkładam do lodówki. Wystarczy 1 godzina, ale ja zazwyczaj odczekuje 1 dzień aż żelatyna mocno się zetnie. Najłatwiej wyjmuję się żelki jeśli wcześniej delikatnie podważy się je z każdej strony.
Netka
marietta
Noruas
Tranu nigdy nie jadłam, może dlatego mam tylko pozytywne skojarzenia :)
Netka
Noruas
Jak najbardziej, sama szukam jakiś ciekawszych kształtów, ale puki co wygodnie mi się w tych robi :)
Netka
kołczu
Noruas
Dobre pytanie, może dodać kwasku cytrynowego i zrezygnować z miodu? Kiedyś przetestuję :)
Netka
Też pomyślałam o kwasku cytrynowym:)
Zelki pyszniutkie,100 procent naturalne, cudne. Tylko chyba jednak najlepsze są takie prościutkie foremki bo z takich z wieloma wgłębieniami to żle się wyciągają, ale poczekamy jeszcze do jutra, jak sie uda to wrzucę foto:) A sam przepis bardzo fajny, prościutki i na pewno będziemy takie żelki robić często:)
kuchareczka1