Noruas

Noruas

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 549]

Żelki miodowo-cytrynowe

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne, domowe żelki o smaku cytryny z miodek

Żelki miodowo-cytrynowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Żelki miodowo-cytrynowe

 

Sposób przygotowania:

Żelki miodowo-cytrynowe
Do garnuszka nalewam wodę, miód oraz cytryny. Podgrzewam na małym ogniu, ale nie dopuszczam do wrzenia. Dodaje żelatynę i intensywnie mieszam aż całość się rozpuści. Przelewam masę do foremki i wkładam do lodówki. Wystarczy 1 godzina, ale ja zazwyczaj odczekuje 1 dzień aż żelatyna mocno się zetnie. Najłatwiej wyjmuję się żelki jeśli wcześniej delikatnie podważy się je z każdej strony.
Żelki miodowo-cytrynowe
W garnuszku podgrzewam miód, cytrynę i wodę (nie dopuszczam do wrzenia).
Żelki miodowo-cytrynowe
Dodaję żelatynę (lub agar) i mieszam aż cała się rozpuści.
Żelki miodowo-cytrynowe
Napełniam foremki (moje od spodu mają gumę dzięki czemu łatwiej się wyjmują).
Żelki miodowo-cytrynowe
Za pomocą wykałaczki podważam żelki z każdej strony i wyciskam.