WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 982]

Zielona sałatka z jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Lekka sałatka idealna jako drugie śniadanie lub podwieczorek. Zrobiona z samych zielonych warzyw: sałaty, ogórka i szczypiorku z jajkiem ugotowanym na twardo.

Zielona sałatka z jajkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zielona sałatka z jajkiem

 

  • kilka listków sałaty masłowej
  • 2 mniejsze ogórki gruntowe
  • 1 jajko
  • szczypiorek
  • sól, pieprz
  • 0,5-1 łyżka majonezu

Sposób przygotowania:

Zielona sałatka z jajkiem

ETAP 1:

Jajko ugotować na twardo. Zalać zimną wodą i poczekać aż ostygnie. Zimne obrać ze skorupki. Sałatę umyć, osuszyć i porwać na drobne kawałki.

Wrzucić do miski. Ogórki obrać i pokroić na grubsze plasterki lub półplasterki. Dodać do sałaty. Szczypiorek drobno posiekać i dodać do warzyw.

Jajko pokroić w grubszą kostkę i dodać do warzyw. Doprawić solą i pieprzem czarnym mielonym.

Dodać majonez ok. 0,5 łyżki lub więcej i dobrze wszystko wymieszać.

Podawać od razu po przygotowaniu np. z pieczywem.

Zielona sałatka z jajkiem
Jajko na twardo pokrojone dodane do sałatki i przyprawione
Zielona sałatka z jajkiem
Posiekany szczypiorek dodany do sałaty i ogórka
Zielona sałatka z jajkiem
Pokrojone na plasterki ogórki dodane do sałaty
Zielona sałatka z jajkiem
Porwana na kawałki sałata masłowa wrzucona do miski

Tagi:

sałatka jajka