anecia04

anecia04

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 79]

Zielona soczewica w pomidorach pelati

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Moje greckie fantazje kulinarne

Zielona soczewica w pomidorach pelati

Składniki:

Zielona soczewica w pomidorach pelati

 

  • 2 szklanki zielonej soczewicy
  • 2 marchewki ekologiczne
  • natka pietruszki
  • puszka pomidorów pelati w całości
  • 1 l wody
  • 1 cebula biała
  • łyżka zielonych oliwek nadziewanych papryką
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Zielona soczewica w pomidorach pelati
- Soczewicę płuczemy dwa razy. Cebulę obraną kroimy w drobne plasterki. Podsmażamy na oliwie z oliwek extra vergine.
- Podsmażoną cebulę przekładamy do garnka, dodajemy marchewki ekologiczne umyte, obrane i pokrojone w słupki.Dodajemy soczewicę oraz pokrojone w grubą kostkę pomidory i sól. Dusimy klika minut
- Następnie zalewamy litrem wody i gotujemy do momentu, gdy soczewica będzie miękka. Dodajemy sos z pomidorów pelati oraz umytą i posiekaną natkę pietruszki i czekamy, aż sos zgęstnieje
- Kolejno dodajemy 2 łyżki octu winnego i pieprz. Gotujemy jeszcze klika minut. Danie gotowe do podania z pokrojonymi oliwkami zielonymi, najlepiej smakuje z czosnkowymi grzankami.

Tagi:

soczewica