Sposób przygotowania:
Ziemniaczana sałatka z boczkiem
Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę (mniej więcej 1.5 cm na 1,5 cm), gotujemy na małym ogniu w osolonej wodzie. Pilnujemy, żeby ziemniaki się ugotowały, ale nie były zbyt miękkie ! W czasie kiedy ziemniaki się gotują, kroimy boczek na drobne kwadraciki / kawałeczki i podsmażamy, oczywiście bez żadnego tłuszczu - bo tłuszcz zrobi się z boczku :) Koperek drobno siekamy. Gdy ziemniaki będą gotowe, odcedzamy je i czekamy aż trochę przestygną. Wtedy skrapiamy je sokiem z cytryny, dość intensywnie, żeby nie ściemniały. Dodajemy przysmażony boczek, mieszamy, dodajemy koperek, troszkę soli i pieprzu, mieszamy. Próbujemy - wg uznania dodajemy majonez - aby sałatka była bardziej spójna i musztardę - aby sałatka była bardziej kwaskowata.