Sposób przygotowania:
Ziemniaczki po Holendersku
Gotujemy garnek osolonej wody. W tym czasie ziemniaki obieramy i myjemy. Kroimy w plastry a następnie w grubą kostką. Do gotującej się wody wrzucamy ziemniaki i gotujemy przez 10 minut. Ziemniaki odlewamy na sitko i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, tyle aby ziemniaczki zanurzone w nim był tak do połowy. Dajemy ziemniaki i smażymy do momentu aż się zarumienią. Gotowe ziemniaczki osączamy na ręczniku papierowym i dajemy na talerz. Wg uznania posypujemy ziołami prowansalskimi. Cebulę obieramy z łupiny i kroimy w drobną kostkę. Do kubka dajemy majonez, jogurt i 3/4 pokrojonej cebuli. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Sosik wykładamy na talerz z ziemniakami i posypujemy pozostałą cebulą.