dorota20w

dorota20w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 587]

Zimowe warzywa z jajem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Świetna sałatka na kolacje. ugotowane na parze zimowe warzywa, plus równiez ugotowane na parze jaja na twardo. Smaczna i pozywna.

Zimowe warzywa z jajem

Składniki:

Zimowe warzywa z jajem

 

 

  • plaster czerwonej kapusty
  • kilka różyczek brokuła
  • marchew
  • 2 jajka
  • łyżka oleju lnianego tłoczonego na zimno
  • 3 łyzki jogurtu
  • 2 łyzki kopru posiekanego
  • pół łyżeczki mielonego ostropestu
  • sól himalajska
  • pieprz

 

 

Sposób przygotowania:

Zimowe warzywa z jajem
Marchew obieramy i kroimy w plasterki. Kapuste, brokuła , marchew , gotujemy na parze 10 minut. Studzimy lekko i siekamy drobno. Razem z warzywamy w oddzielne przegródce gotujemy na parze jajka na twardo (10 minut). Warzywa mieszamy z olejem lnianym tłoczonym na zimno, posiekanym koprem ogrodowym i jogurtem naturalnym. Doprawiamy do smaku sola najzdrowiej himalajską i pieprzem. Jajka obieramy, kroimy w ćwiartki i podajemy z sałatką.

Tagi:

jajko jajka