Sposób przygotowania:
Zupa szczawiowa z jajem
Przygotować składniki na zupę. Szczaw przebrać, usunąć części niejadalne, przebrać. Bardzo dokładnie opłukać szczaw pod bieżącą wodą i osuszyć go, następnie pokroić i na patelni na rozgrzanym maśle poddać obróbce cieplnej. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać. Pokroić na cząstki- ćwiartki. Porcję rosołową opłukać pod bieżącą wodą, wstawić do garnka do gotowania do wrzącej wody. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz. Gdy mięso miękkie, wówczas wyszorować warzywa: pietruszkę korzeń, seler i marchew, oczyścić je, obrać i zetrzeć na tarce o grubych otworach i dodać do zupy, gotować razem. Dodać szczaw z patelni do zupy, zamieszać i gotować całość pod przykryciem do momentu aż warzywa i mięso będą miękkie. Gdy mięso i warzywa będą miękkie, wówczas wyłączyć zupę i porcjować ją do talerzy wraz z ćwiartkami jajka. Na koniec posypać zieleniną.