Sposób przygotowania:
Kolorowe danie z jajem - na niepogodę
Warzywa przesmażyć na patelni na maśle, podlać wodą i dusić, a gdy zmiękną wlać śmietanę (2 łyżki), doprawić solą, pieprzem, ziołami. Jeśli chcemy zagęścić - łyzkę mąki rozprowadzamy w zimnej wodzie, wlewamy na patelnie i zagotowujemy całość mieszając. Ziemniaki należy ugotować i utłuc z pozostałymi dwoma łyżkami śmietany. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć kiełbasę o dużej średnicy z obu stron (dobrze żeby plasterki były w miarę cienkie). Jeśli plasterki same się wywiną, od razu do powstałej "miseczki" należy wbić jajko. Jeśli nie, proponuję zrobić tak jak ja: zdjęłam podsmażone plasterki z patelni, patelnię zalałam wodą, wstawiłam na nią dwie foremki metalowe do babeczek, foremki wyściełałam kiełbasą i dopiero wbilam jajko do środka. Założyłam pokrywkę i dusiłam 3-4 minuty, aż jajko się ścięło. Świetna odmiana dla sadzonych jaj :)