mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Złocisty syrop

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Z przepisu otrzymacie około 1 litra pysznie słodkiego golden syrupu. Buteleczki mogą być przechowywane w szafce w temperaturze pokojowej.

Złocisty syrop

Składniki:

Złocisty syrop

 

  • 200 g cukru
  • 50 g wody

 

  • Dodatkowo:
  • 1 kg cukru
  • 600 g wrzącej wody
  • 2 łyżki soku z cytryny

 

Sposób przygotowania:

Złocisty syrop
Do rondla dodaje 200 g cukru i 50 g wody, doprowadzam do zagotowania. Gotuję na średnim ogniu aż do momentu kiedy cukier się skarmelizuje i masa będzie rzadka, ciemnozłota Zdejmuję wtedy rondel z ognia.
Do gorącej mieszanki dodaję ostrożnie wrzącą wodę. Wsypuję cukier i dodaję sok z cytryny, mieszam. Doprowadzam do zagotowania i gotuję na bardzo małym ogniu ok. 45 minut (nie mieszając), aż syrop ciut zgęstnieje.
Po ostudzeniu przelewam syrop do butelek lub słoików. Trzymam w temp. pokojowej.