Sposób przygotowania:
Złocisty syrop
Do rondla dodaje 200 g cukru i 50 g wody, doprowadzam do zagotowania. Gotuję na średnim ogniu aż do momentu kiedy cukier się skarmelizuje i masa będzie rzadka, ciemnozłota Zdejmuję wtedy rondel z ognia.
Do gorącej mieszanki dodaję ostrożnie wrzącą wodę. Wsypuję cukier i dodaję sok z cytryny, mieszam. Doprowadzam do zagotowania i gotuję na bardzo małym ogniu ok. 45 minut (nie mieszając), aż syrop ciut zgęstnieje.
Po ostudzeniu przelewam syrop do butelek lub słoików. Trzymam w temp. pokojowej.
Do gorącej mieszanki dodaję ostrożnie wrzącą wodę. Wsypuję cukier i dodaję sok z cytryny, mieszam. Doprowadzam do zagotowania i gotuję na bardzo małym ogniu ok. 45 minut (nie mieszając), aż syrop ciut zgęstnieje.
Po ostudzeniu przelewam syrop do butelek lub słoików. Trzymam w temp. pokojowej.