mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Złocisty syrop 3

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Takim syropem można polewać placki, naleśniki czy pancakesy.

Złocisty syrop 3 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Złocisty syrop 3

 

  • 1,2 kg cukru
  • 50 ml zimnej wody
  • 600 ml wrzątku
  • 2 łyż. soku z cytryny

 

 

Sposób przygotowania:

Złocisty syrop 3
200 g cukru wsypuję do dużego garnka, wlewam 50 ml zimnej wody i doprowadzam całość do zagotowania. Gotuję dotąd, aż cukier się skarmelizuje, a mieszanina będzie koloru ciemnozłotego. Wtedy zdejmuję garnek z ognia. Do zawartości garnka ostrożnie wlewam wrzątek prosto z czajnika (600 ml) i wsypuję cukier oraz dodaję sok z cytryny. Dokładnie całość mieszam i gotuję na niewielkim ogniu ok. 1 godziny, w tym czasie nie mieszam syropu i czekam, aż trochę zgęstnieje. Po lekkim przestudzeniu wlewam syrop do przygotowanych wcześniej słoiczków, zakręcam. Przechowuję syrop w temperaturze pokojowej.
Złocisty syrop 3
Do garnka wsypuję 200 g cukru i wlewam 50 ml zimnej wody
Złocisty syrop 3
Gotuję całość aż się skarmelizuje cukier
Złocisty syrop 3
Wtedy wlewam do mieszaniny wrzątek i dodaję resztę cukru
Złocisty syrop 3
Ciepły, lekko gęsty syrop przelewam do słoiczków