Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Złoty sernik z dyni na zimno

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszny dyniowy sernik na zimno.

Złoty sernik z dyni na zimno Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Złoty sernik z dyni na zimno

 

  • serek homogenizowany waniliowy - 300 g
  • dynia - ok. 70 dag
  • cukier - 40 g
  • cukier waniliowy - 20 g
  • żelatyna ( 30 g + 10 g )
  • woda ( 100 ml + 50 ml )
  • sok z cytryny - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Złoty sernik z dyni na zimno
Dynię obieramy, kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka, podlewamy 2 łyżkami wody i gotujemy do miękkości. Studzimy. Dodajemy cukier. Miksujemy blenderem na gładki mus.Ok. 150 g musu odkładamy do innego naczynia i wciskamy do niego sok z cytryny. Mieszamy. Zostawiamy musy do ostygnięcia.Do garnka z większą ilością musu dodajemy serki waniliowe i mieszamy ( tym razem łyżką ) do uzyskania jednolitej konsystencji.W 100 ml wrzątku rozpuszczamy dokładnie 30 g żelatyny. Studzimy. Wlewamy powoli do masy serowo - dyniowej ciągle miksując blenderem.Wylewamy do tortownicy (24cm). Wstawiamy do zamrażarki , by stężało.Przygotowujemy drugą masę: W 50 ml wrzątku rozpuszczamy 10 g żelatyny. Studzimy. Wlewamy do musu z cytryną. Mus wylewamy na zastygniętą masę serową.Chłodzimy kilka godzin w lodówce. Zajadamy ze smakiem! Smacznego!
Złoty sernik z dyni na zimno
Pyszny dyniowy sernik na zimno z czekoladową ścieżką
Złoty sernik z dyni na zimno
Złoty sernik z dyni na zimno
Pyszny dyniowy sernik na zimno z czekoladową ścieżką