Sposób przygotowania:
Zmodyfikowana Pavlova M. Gessler
Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Ciągle miksując dodajemy po łyżce cukru.Białka miksujemy około 20 minut- do chwili aż masa będzie błyszcząca i mocno zbita.Na dwóch arkuszach papieru do pieczenia rysujemy po jednym okręgu o średnicy 30 cm.Wykładamy równomiernie masę bezową.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 140 stopni przez 70 minut. Pozostawiamy do ostudzenia.Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i usztywniacz do śmietany.Jeden krążek bezowy kładziemy na paterze. Wykładamy połowę śmietany. Przykrywamy truskawkami pokrojonymi na pół lub w plasterki.Przykrywamy drugim krążkiem bezowym.Przybieramy pozostałą śmietaną, truskawkami i porzeczkami.
lalunia