kiad

kiad

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 48]

Zupa cebulowa pod francuską kołderką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Aromatyczna, z ciągnącym się serem pod chrupiącą pierzynką

Zupa cebulowa pod francuską kołderką

Składniki:

Zupa cebulowa pod francuską kołderką

 

  • Cebule- 4 i trochę oleju do podsmażenia
  • Litr rosołku
  • Przyprawy: sól, pieprz i suszona cebulka
  • Rulonik ciasta francuskiego
  • Mozarella -kulka lub paczka startego

Sposób przygotowania:

Zupa cebulowa pod francuską kołderką
Cebule kroimy w półplasterki i podsmażamy. Zalewamy rosołkiem i dusimy aby było dość gęste. Przyprawiamy i przelewamy do kamionkowego naczynia (można do innego, byleby można było zapiekać w nim w piekarniku). Posypujemy mozarellą. Kładziemy na wierzch ciasto francuskie i szczelnie zalepiamy brzegi. Wstawiamy do piekarnika na około 40min w 180 stopniach. Gotowe. ciasto jest chrupiące, ser się ciągnie, cebulka rozpływa w ustach. Zupa jest bardzo gorąca i trzeba uważać na język :-)