Sposób przygotowania:
Zupa z czerwonej soczewicy z limonkąKrojenie
Cebulę, czosnek obrać z łupin, umyć i drobno posiekać.
Duszenie
W wysokim garnku rozgrzać oliwę, wrzucić cebule i czosnek, paprykę słodka i koncentrat pomidorowy. Dusić razem 2-3 minuty.
Dodatek limonki
Limonki dokładnie wyszorować, a następnie na tarce zetrzeć skórkę, dodać do duszenia. Wycisnąć sok z 1 limonki i również dodać do duszenia.
Mleko kokosowe
Następnie do garnka należy dolać mleko kokosowe i dokładnie wymieszać.
Soczewica
Soczewicę dokładnie wypłukać zimna wodą i dodać do garnka, dusić wszystko razem pod przykryciem ok. 30 minut ( aż soczewica zmięknie).
Na koniec doprawić solą, pieprzem, sokiem z drugiej limonki. Można posypać natką pietruszki przed podaniem.