matinee

matinee

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Zupa - krem z pieczarek

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Kiedy gotuję tą zupę,znajduję dziesiątki powodów, dla których powinnam JESZCZE RAZ jej spróbować. Nie umiem przejść koło niej obojętnie..

Zupa - krem z pieczarek

Składniki:

Zupa - krem z pieczarek

 

  • 0,5 kg pieczarek
  • 2 kostki rosołowe
  • 1 kostka grzybowa
  • vegeta lub inny mix
  • Śmietanka 12% lub 18%
  • 8 łyżek mąki
  • 2 cebulki
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Zupa - krem z pieczarek
Pieczarki obrać lub delikatnie umyć. Trzy pieczarki odłożyć do dekoracji. Cebulkę drobno posiekać i zeszklić ją na rozgrzanym oleju (lub maśle). Dodać pokrojone pieczarki i dusić z dodatkiem soli, aby szybciej zmiękły. Kiedy puszczą woę i pogotują się 10 minut, wsypać 3 łyżki mąki. Doprowadzic do wrzenia, a następnie wlać 2L wody, dodać kostki rosołowe i grzybową, następnie przykryć i pozostawić na 10 minut.Zupę zmiksować, aż powstanie krem.Do połowy opakowania śmietanki wsypać 4 (lub pięć w zależności od gęstości smietanki) łyżek mąki i rozetrzeć, aż powstanie jednolita masa. Udekorować pietruszką i gotowe. Smaaaacznego :)