pigwa

pigwa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 103]

Zupa mleczna Łaciata

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Zupę można robić na 2 sposoby. Pianki gotować na wodzie, wtedy mleko nie zabarwi się lub gotować od razu na mleku i nie brudzimy 2 garnków.

Zupa mleczna Łaciata

Składniki:

Zupa mleczna Łaciata

 

  • 2 białka
  • 3 szklanki mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka kakao

Sposób przygotowania:

Zupa mleczna Łaciata
Białka ubić i do sztywnej piany dodać cukier. Ubijać dalej, aż piana zrobi się lśniąca. Do piany dodać kakao i wymieszać. Zagotować wodę/mleko i do wrzątku wkładać łyżką porcje piany (tak jak kluski kładzione). Po chwili odwrócić łyżką pianki i gotować bardzo krótko. Jeśli gotujemy pianki w wodzie to wyjąć je na głęboki talerz. Zagotować mleko i zalać pianki mlekiem. Jeśli gotujemy pianki na mleku to wystarczy zupę przelać na talerze. Zupę można podawać na ciepło i schłodzoną. Przepis na 2-3 porcje.