Editha

Editha

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Zupa Shreka czyli krem z groszku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ta zupka zadowoli największego niejadka!!!

Zupa Shreka czyli krem z groszku

Składniki:

Zupa Shreka czyli krem z groszku

 

  • 0,5 kg zielonego groszku (może być świeży lub mrożony)
  • 1 mała cebula
  • 0,5 l mleka
  • 0,5 l bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz kolorowy
  • sok z cytryny
  • listki bazylii do dekoracji
  • 1 łyżka oliwy do smażenia

Sposób przygotowania:

Zupa Shreka czyli krem z groszku
W garnku szklimy pokrojoną w kostkę cebulkę, gotową zalewamy bulionem warzywnym (można użyć kostki warzywnej). Kiedy się zagotuje dodajemy groszek, lekko solimy i gotujemy do miękkości (świeży groszek ok 8-10 min, mrożony ok 20 min). Dodajemy połowę przygotowanego mleka, czekamy aż zakipi, po czym wszystko traktujemy blenderem. Jeśli jest bardziej gęste niż chcieliśmy, dodajemy pozostałe mleko i doprawiamy pieprzem (najlepiej świeżo mielonym) i sokiem z cytryny do smaku. dekorujemy listkiem bazylii.

Tagi:

groszek