Zylc czyli galareta wieprzowa

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Postanowiłam wstawić kilka przepisów z kaszubskiej kuchni takich ,które robiła moja babcia,mama i ja od czasu do czasu robię.

Zylc czyli galareta wieprzowa

Składniki:

Zylc czyli galareta wieprzowa

 

  • 2 golonki wieprzowe
  • 2 nogi wieprzowe
  • Pół głowy wieprzowej
  • 1kg mięsa wieprzowego
  • włoszczyzna
  • 2 duże cebule
  • ziele,listek, majeranek, ocet ,sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Zylc czyli galareta wieprzowa
Wszystkie części wieprzowe oczyścić i dobrze wymoczyć w zimnej wodzie.Najlepiej po 2-3 godzinach zlać wodę i zalać od nowa,znowu na kilka godzin.Następnie przygotować garnek odpowiedniej wielkości i włożyć wymoczone mięso,zalać wodą,dodać ziele,listki sól i pieprz.Gotować do miękkości.Pod koniec gotowania dodać oczyszczoną i pokrojoną w duże kawałki włoszczyznę i cebule pokrojoną w grube plastry.
Mięso wyjąć z wywaru,obrać z kości i mielić w maszynce o dużych oczkach. Wywar przecedzić i dodać do niego zmielone mięso.Doprawić majerankiem i octem wedle uznania.Zylc można wlewać co miseczek udekorowanych marchewką z wywaru lub na dłuższe przechowanie do słoików,które zagotowujemy,żeby się zamknęły.Przechowywać najlepiej w chłodnej piwnicy.Takie słoiki postoją w chłodzie spokojnie 2-3 miesiące