Sposób przygotowania:
Zylc czyli galareta wieprzowa
Wszystkie części wieprzowe oczyścić i dobrze wymoczyć w zimnej wodzie.Najlepiej po 2-3 godzinach zlać wodę i zalać od nowa,znowu na kilka godzin.Następnie przygotować garnek odpowiedniej wielkości i włożyć wymoczone mięso,zalać wodą,dodać ziele,listki sól i pieprz.Gotować do miękkości.Pod koniec gotowania dodać oczyszczoną i pokrojoną w duże kawałki włoszczyznę i cebule pokrojoną w grube plastry.
Mięso wyjąć z wywaru,obrać z kości i mielić w maszynce o dużych oczkach. Wywar przecedzić i dodać do niego zmielone mięso.Doprawić majerankiem i octem wedle uznania.Zylc można wlewać co miseczek udekorowanych marchewką z wywaru lub na dłuższe przechowanie do słoików,które zagotowujemy,żeby się zamknęły.Przechowywać najlepiej w chłodnej piwnicy.Takie słoiki postoją w chłodzie spokojnie 2-3 miesiące
Mięso wyjąć z wywaru,obrać z kości i mielić w maszynce o dużych oczkach. Wywar przecedzić i dodać do niego zmielone mięso.Doprawić majerankiem i octem wedle uznania.Zylc można wlewać co miseczek udekorowanych marchewką z wywaru lub na dłuższe przechowanie do słoików,które zagotowujemy,żeby się zamknęły.Przechowywać najlepiej w chłodnej piwnicy.Takie słoiki postoją w chłodzie spokojnie 2-3 miesiące
Babciagramolka
pusieczek2@wp.pl
misia53