suri29

suri29

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 223]

Bananowiec

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ciekawy przepis, na ciasto, które piekę co roku na Sylwestra i zawsze się udaje.

Bananowiec

Składniki:

Bananowiec

 

  • Biszkopt:
  • 6 jaj;
  • 1 i 1/2 szklanki cukru;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
  • Masa:
  • 1 kostka margaryny;
  • 1 szklanka cukru;
  • 4 banany;
  • 1 galaretka (najlepiej czerwona);
  • wiórki kokosowe do ozdobienia.

Sposób przygotowania:

Bananowiec
Biszkopt: oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę z 1 łyżką cukru, następnie dodajemy resztę cukru z żółtkami, po jednej łyżce mąki i wszystko razem mieszamy łyżką. Przelewamy ciasto do tortownicy i pieczmy przez ok 35-40 min w tem. 180 C.
Masa bananowa: Margarynę, cukier i banany zmiksować na jednolitą masę, galaretkę rozpuścić w nieco mniejszej ilości wody, niż ta podana na przepisie i tężejącą wlać do masy z banami. Przełożyć na biszkopt, posypać wiórkami kokosowymi i włożyć na ok 2 godz do lodówki.

Tagi:

biszkopt