agi0911

agi0911

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 100]

Świąteczna galareta z nóżek

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Tradycyjna galareta z nóżek wieprzowych przepis, który moja mama dostała od babci i jest w naszym domu od pokoleń.

Świąteczna galareta z nóżek

Składniki:

Świąteczna galareta z nóżek

 

Sposób przygotowania:

Świąteczna galareta z nóżek
Umyte nóżki wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą, dodajemy marchewkę, seler i pietruszkę, upieczoną na palniku cebulę, przyprawy i gotujemy na niewielkim ogniu, gdy zajdzie potrzeba uzupełniamy wodę.

Gdy mięso będzie miękkie wyjmujemy z przestudzonego wywaru nóżki oraz włoszczyznę. Mięso oddzielamy od kości i drobno kroimy. Jajka gotujemy na twardo.

Na spodzie kokilek układamy jajko pokrojone, mięso i marchewkę. Do wywaru dodajemy sól pieprz, czosnek przeciśnięty przez praskę. Wywarem delikatnie zalewamy przygotowane porcje, studzimy.

Wykładamy z kokilek na talerz dekorujemy plastrami cytryny.

Tagi:

przystawki