Sposób przygotowania:
Świąteczna galareta z nóżek
Umyte nóżki wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą, dodajemy marchewkę, seler i pietruszkę, upieczoną na palniku cebulę, przyprawy i gotujemy na niewielkim ogniu, gdy zajdzie potrzeba uzupełniamy wodę.
Gdy mięso będzie miękkie wyjmujemy z przestudzonego wywaru nóżki oraz włoszczyznę. Mięso oddzielamy od kości i drobno kroimy. Jajka gotujemy na twardo.
Na spodzie kokilek układamy jajko pokrojone, mięso i marchewkę. Do wywaru dodajemy sól pieprz, czosnek przeciśnięty przez praskę. Wywarem delikatnie zalewamy przygotowane porcje, studzimy.
Wykładamy z kokilek na talerz dekorujemy plastrami cytryny.
Gdy mięso będzie miękkie wyjmujemy z przestudzonego wywaru nóżki oraz włoszczyznę. Mięso oddzielamy od kości i drobno kroimy. Jajka gotujemy na twardo.
Na spodzie kokilek układamy jajko pokrojone, mięso i marchewkę. Do wywaru dodajemy sól pieprz, czosnek przeciśnięty przez praskę. Wywarem delikatnie zalewamy przygotowane porcje, studzimy.
Wykładamy z kokilek na talerz dekorujemy plastrami cytryny.
halina