kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Truskawki w szampanie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Prosty a zarazem wykwintny deser z truskawek i wina musującego to świetna propozycja na romantyczną kolację we dwoje, noc Sylwestrową czy Walentynki.

Truskawki w szampanie

Składniki:

Truskawki w szampanie

podstawowe

  • (na dwa desery)
  • 200 ml szampana lub wytrawnego wina musującego
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku (+ 20 ml zimnej wody)
  • 200-300 g truskawek
  • skórka cytrynowa
  • bita śmietana

Sposób przygotowania:

Truskawki w szampanie
Żelatynę wsypać do małego pojemnika zalać wodą i odstawić do napęcznienia. W garnku podgrzać wodę i umieścić w niej pojemnik z żelatyną, rozpuścić zawartość i przestudzić.

Odmierzyć szampana. 1 łyżkę szampana wymieszać z rozpuszczoną żelatyną, dodać kolejną łyżkę szampana i dobrze rozprowadzić.

Tak przygotowaną żelatynę wymieszać z resztą szampana. Truskawki przełożyć do pucharków. Posypać startą skórką z cytryny.

Zalać galaretką, odstawić do stężenia. Serwować z rozetką bitej śmietany.