WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Ciasto z kremem i bananami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kakaowe ciasto, śmietankowy krem z galaretką i banany. Pyszne ciasto inspirowane znanym i lubianym "kopcem kreta".

Ciasto z kremem i bananami

Składniki:

Ciasto z kremem i bananami

Ciasto

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 1 budyń waniliowy
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka przegotowanej wody

Nadzienie

  • ok 6 bananów
  • 500 ml kremówki
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 500 ml gorącej wody
  • 2 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

Ciasto z kremem i bananami
Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, budyń i kakao. Wlewamy olej, wodę i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Wylewamy na blaszkę i pieczemy ok 40 min w 180 stopniach, do tzw suchego patyczka.

Po wystudzeniu ścieramy wierzch, a ciasto przekrawamy na pół.

Śmietanę ubijamy z cukrem i delikatnie wlewamy tężejącą galaretkę. Miksujemy razem przez chwilę.

Na cieście rozsmarowujemy część kremu, układamy banany, pokrywamy kremem i kładziemy drugą warstwę ciasta. Na wierzch dajemy resztę kremu i posypujemy startym wierzchem ciasta.