Sposób przygotowania:
Ciasto ptysiowy bananowiecI
1. Galaretki rozpuszczam w jednej szklance gorącej wody, studzę.
2. Połowę groszku ptysiowego układam na dnie formy.
II
3. Śmietany ( 660 ml) miksuję, dodaję cukier puder, jogurty i tężejące lekko galaretki.
4. 200 g czekolady kroję drobno. Banany obieram, kroję w plasterki.
5. Do ubitej masy dodaję pokrojoną czekoladę, delikatniej mieszam.
III
6. Połowę masy wykładam na groszek ptysiowy.
7. Następnie układam plasterki banana i wykładam pozostałą masę.
IV
8. Na masie układam drugą połowę groszku ptysiowego.
9. 100 g połamanej czekolady przekładam do rondelka, wlewam 40 ml śmietany i gotuję do momentu rozpuszczenia się czekolady.
10. Polewą polewam w dowolny sposób wierzch ciasta.
11. Ciasto chłodzę w lodówce dwie godziny.
V
12. Gotowe.
13. Smacznego.