Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Ciasto ptysiowy bananowiec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wyjątkowo smaczne, szybkie i proste w przygotowaniu ciasto bez pieczenia, które zawsze zachwyca moich gości smakiem bez względu na okazję. Doskonały smak deseru, obok którego nikt nie przejdzie obojętnie.

Ciasto ptysiowy bananowiec Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto ptysiowy bananowiec

 

  • 20 dag groszku ptysiowego
  • 700 ml śmietany 30%
  • 800 g jogurtu naturalnego
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 300 g czekolady mlecznej
  • 4 szt. banana
  • 1/2 szk. cukru pudru

Sposób przygotowania:

Ciasto ptysiowy bananowiec

I

Ciasto Ptysiowy Bananowiec
Przygotowanie galaretek, mieszamy w gorącej wodzie. Przygotowanie spodu ciasta, groszek ptysiowy układamy na dnie formy.

1. Galaretki rozpuszczam w jednej szklance gorącej wody, studzę.
2. Połowę groszku ptysiowego układam na dnie formy.

II

Ciasto Ptysiowy Bananowiec
Przygotowanie masy z jogurtów, śmietany, galaretek oraz czekolady.

3. Śmietany ( 660 ml) miksuję, dodaję cukier puder, jogurty i tężejące lekko galaretki.
4. 200 g czekolady kroję drobno. Banany obieram, kroję w plasterki.
5. Do ubitej masy dodaję pokrojoną czekoladę, delikatniej mieszam.

III

Ciasto Ptysiowy Bananowiec
Przekładanie masą oraz pokrojonymi bananami.

6. Połowę masy wykładam na groszek ptysiowy.
7. Następnie układam plasterki banana i wykładam pozostałą masę.

IV

Ciasto Ptysiowy Bananowiec
układanie pozostałego groszku ptysiowego oraz przygotowanie polewy.

8. Na masie układam drugą połowę groszku ptysiowego.
9. 100 g połamanej czekolady przekładam do rondelka, wlewam 40 ml śmietany i gotuję do momentu rozpuszczenia się czekolady.
10. Polewą polewam w dowolny sposób wierzch ciasta.
11. Ciasto chłodzę w lodówce dwie godziny.

V

Ciasto Ptysiowy Bananowiec

12. Gotowe.
13. Smacznego.