Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Brownie klasyczne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Ulubionym ciastem mojej rodziny jest właśnie brownie, dlatego też to ciasto piekę najczęściej. Jednak żeby nam zbyt szybko się nie znudziło, za każdym razem jest to inna kombinacja składników.

Brownie klasyczne

Składniki:

Brownie klasyczne

 

  • 200 g czekolady deserowej
  • 1 kostka masła
  • 100 g mąki tortowej
  • 6 jajek
  • 300 g cukru
  • 200 g mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:

Brownie klasyczne

Etap 1

Brownie klasyczne
Czekolada deserowa roztopiona razem z masłem.

Czekoladę deserową roztopić z masłem w kąpieli wodnej, przestudzić.

Etap 2

Brownie klasyczne
Jajka ubite razem z cukrem na puszysty krem.

Jajka ubić z cukrem na puszysty krem.

Etap 3

Brownie klasyczne
Masa maślano czekoladowa i mąka dodane do kremu jajecznego.

Do kremu jajecznego dodać mąkę, delikatnie wymieszać. Do tego powoli dodawać masę czekoladowo-maślaną i cały czas powoli mieszać.

Etap 4

Brownie klasyczne
Dwie mleczne czekolady grubo posiekane.

Czekolady mleczne grubo posiekać, dodać do masy, wymieszać.

Etap 5

Brownie klasyczne

Ciasto przełożyć do foremki (użyłam tortownicy o średnicy ok. 27 cm).

Etap 6

Brownie klasyczne

Ciasto piec w 200 stopniach przez ok. 20 minut. Upieczone brownie dobrze ostudzić, wtedy smakuje najlepiej.