Sposób przygotowania:
Brownie z popcornemETAP 1
Czekoladę łamiemy i wraz z masłem rozpuszczamy. Do rozpuszczonych składników dodajemy cukier brązowy. Chwilkę razem mieszamy by częściowo się rozpuścił.
Tak przygotowaną masę zdejmujemy z ognia i lekko studzimy.
ETAP 2
Następnie dodajemy do niej stopniowo jajka. Dokładnie miksujemy.
ETAP 3
Na koniec wsypujemy wymieszane ze sobą sypkie składniki: mąkę, cynamon, kakao i proszek do pieczenia.
ETAP 4
Ciasto wylewamy na przygotowaną blaszkę i pieczemy około 40 minut w 180°C.
Upieczone ciasto studzimy. Na przestudzone wykładamy popcornowo- kajmakową warstwę.
ETAP 5
WIERZCH: Kajmak oraz śmietanę przekładamy do garnka i razem podgrzewamy do uzyskania jednolitej, ciepłej masy. Gotową polewę zdejmujemy z ognia. Jej częścią smarujemy wierzch brownie.
Do pozostałej części wsypujemy posolony do smaku popcorn. Masę delikatnie mieszamy łyżka by popcorn oblepił się kajmakową polewą.
Oblepiony popcorn wykładany na ciasto. Całość odstawiamy do chłodu, by polewa zastygła.
Megi-