jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

SUPERPRZEPIS

Brownie z popcornem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 17

Jak z każdym ciastem tak i z brownie można dowolnie kombinować i eksperymentować! Wszystko zależy od tego, na co mamy ochotę i czym akurat dysponujemy.

Brownie z popcornem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Brownie z popcornem

Blaszka 30x25 cm, Ciasto czekoladowe:

  • 1 czekolada gorzka (100g),
  • 1 czekolada mleczna (100 gram),
  • 170 g mąki pszennej,
  • 170 g masła,
  • 200 g cukru brązowego,
  • 4 jajka,
  • 0,5 łyżeczki cynamonu,
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ¾ łyżki kakao

Popcornowo- kajmakowy wierzch:

  • 5 łyżek masy kajmakowej (około 300 gram),
  • 2 łyżki gęstej śmietany ,
  • opakowanie gotowego popcornu,
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Brownie z popcornem

ETAP 1

Brownie z popcornem
Brązowy cukier dodajemy do masła i czekolady

Czekoladę łamiemy i wraz z masłem rozpuszczamy. Do rozpuszczonych składników dodajemy cukier brązowy. Chwilkę razem mieszamy by częściowo się rozpuścił.
Tak przygotowaną masę zdejmujemy z ognia i lekko studzimy.

ETAP 2

Brownie z popcornem
W dalszej kolejności dodajemy jajka

Następnie dodajemy do niej stopniowo jajka. Dokładnie miksujemy.

ETAP 3

Brownie z popcornem
Sypkie składniki łączymy ze sobą

Na koniec wsypujemy wymieszane ze sobą sypkie składniki: mąkę, cynamon, kakao i proszek do pieczenia.

ETAP 4

Brownie z popcornem
Przygotowane ciasto wylewamy na blaszkę

Ciasto wylewamy na przygotowaną blaszkę i pieczemy około 40 minut w 180°C.
Upieczone ciasto studzimy. Na przestudzone wykładamy popcornowo- kajmakową warstwę.

ETAP 5

Brownie z popcornem
Popcorn łączymy z kajmakiem

WIERZCH: Kajmak oraz śmietanę przekładamy do garnka i razem podgrzewamy do uzyskania jednolitej, ciepłej masy. Gotową polewę zdejmujemy z ognia. Jej częścią smarujemy wierzch brownie.
Do pozostałej części wsypujemy posolony do smaku popcorn. Masę delikatnie mieszamy łyżka by popcorn oblepił się kajmakową polewą.
Oblepiony popcorn wykładany na ciasto. Całość odstawiamy do chłodu, by polewa zastygła.