Sposób przygotowania:
Torcik W-Z z kremem serowo-śmietankowym
1. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy ciepłą wodę i olej, ucieramy kilka minut. Wsypujemy kakao, proszek do pieczenia i mąkę tortową, następnie dokładnie ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie delikatnie mieszamy z ciastem.
2. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 45 minut, sprawdzamy suchym patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Studzimy i przekrawamy na dwa krążki.
3. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone i cukier puder do smaku, i ubijamy, na koniec wlewamy wystudzoną żelatynę i dokładnie ubijamy.
4. Jeden krążek ciasta smarujemy dżemem porzeczkowym, wykładamy tężejący krem i kolejny krążek ciasta.
5. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, następnie jeszcze ciepłą smarujemy wierzch ciasta i odstawiamy do zastygnięcia polewy.
6. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i studzimy. Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku, dodajemy przestudzoną żelatynę i dokładnie ubijamy. Za pomocą szprycy na torcie wyciskamy rozetki.
7. Torcik wstawiamy do lodówki na kilka godzin do stężenia. Przed podaniem dekorujemy cukrową posypką. Kroimy i podajemy.
2. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 45 minut, sprawdzamy suchym patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Studzimy i przekrawamy na dwa krążki.
3. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone i cukier puder do smaku, i ubijamy, na koniec wlewamy wystudzoną żelatynę i dokładnie ubijamy.
4. Jeden krążek ciasta smarujemy dżemem porzeczkowym, wykładamy tężejący krem i kolejny krążek ciasta.
5. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, następnie jeszcze ciepłą smarujemy wierzch ciasta i odstawiamy do zastygnięcia polewy.
6. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i studzimy. Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku, dodajemy przestudzoną żelatynę i dokładnie ubijamy. Za pomocą szprycy na torcie wyciskamy rozetki.
7. Torcik wstawiamy do lodówki na kilka godzin do stężenia. Przed podaniem dekorujemy cukrową posypką. Kroimy i podajemy.
zbysiowa
Babeczka35
Dziękuję i zapraszam, zaraz poczęstuję:)
Kniejson
Babeczka35
Dziękuję:)