Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Torcik W-Z z kremem serowo-śmietankowym

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 19

Ten torcik wyszedł mi idealnie pyszny. Niezwykle mięciutkie ciasto przełożone kremem serowo - śmietankowym i dżemem z czarnej porzeczki, oczywiście z dżemem domowej roboty, bo taki jest najlepszy. Polecam na podwieczorek i dla gości.

Torcik W-Z z kremem serowo-śmietankowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Torcik W-Z z kremem serowo-śmietankowym

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • półtorej szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 10 łyżek oleju rzepakowego
  • 8 łyżek ciepłej wody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Krem:

  • 25 dag serka mascarpone
  • 1 szklanka śmietany kremówki 30 %
  • 1 kopiasta łyżka żelatyny
  • cukier puder do smaku

Dodatkowo:

  • 10 dag mlecznej czekolady
  • 5 łyżek dżemu z czarnej porzeczki ( najlepiej domowej roboty )
  • 1 szklanka śmietany kremówki 30%
  • cukier puder do smaku
  • 1 płaska łyżka żelatyny
  • dowolna cukrowa posypka

Sposób przygotowania:

Torcik W-Z z kremem serowo-śmietankowym
1. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy ciepłą wodę i olej, ucieramy kilka minut. Wsypujemy kakao, proszek do pieczenia i mąkę tortową, następnie dokładnie ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie delikatnie mieszamy z ciastem.

2. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 45 minut, sprawdzamy suchym patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Studzimy i przekrawamy na dwa krążki.

3. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone i cukier puder do smaku, i ubijamy, na koniec wlewamy wystudzoną żelatynę i dokładnie ubijamy.

4. Jeden krążek ciasta smarujemy dżemem porzeczkowym, wykładamy tężejący krem i kolejny krążek ciasta.

5. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, następnie jeszcze ciepłą smarujemy wierzch ciasta i odstawiamy do zastygnięcia polewy.

6. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i studzimy. Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku, dodajemy przestudzoną żelatynę i dokładnie ubijamy. Za pomocą szprycy na torcie wyciskamy rozetki.

7. Torcik wstawiamy do lodówki na kilka godzin do stężenia. Przed podaniem dekorujemy cukrową posypką. Kroimy i podajemy.
Torcik W-Z z kremem serowo-śmietankowym
Pyszny tort W-Z z masą serowo-śmietankową.

Tagi:

ciasta