Sposób przygotowania:
Ciasto korzenne z serową wkładkąETAP 1:
Mąkę wymieszać z kakao, przyprawą do pierników i proszkiem do pieczenia. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.
ETAP 2:
Margarynę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym utrzeć dodając stopniowo po 1 żółtku. Następnie dodać przesianą mąkę z kakao i pianę z białek, delikatnie wymieszać.
ETAP 3:
Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 36/22 cm. wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 40 minut.
ETAP 4:
Masa serowa
Masło podgrzać, rozpuścić i ostudzić. Całe jajka z cukrem i cukrem waniliowy ubić jak na biszkopt. Ser zmiksować, połączyć z jajkami, dodać aromat, masło, budyń i kaszę mannę, dokładnie wymieszać.
Przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o takich samych wymiarach jak ciasto kakaowe. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 40-45 minut, ostudzić.
ETAP 5:
Masa budyniowa
Z mąki, proszku budyniowego i mleka ugotować budyń, ostudzić. Masło z cukrem pudrem utrzeć dodają stopniowo po łyżce zimnego budyniu. Doprawić do smaku sokiem z cytryny lub spirytusem.
Zimne ciasto przekroić na 2 placki.
Kolejność przekładania:
1 blat kakaowy, połowa kremu, sernik, reszta kremu, drugi blat kakaowy.
Gotowe ciasto oblać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi.