SUPERPRZEPIS

Ciasto korzenne z serową wkładką

         
ocena: 4/5 głosów: 10
Ciasto korzenne z serową wkładką

Ciasto o delikatnym smaku piernika z aromatycznym serem i kremem budyniowym to ciekawe i smaczne połączenie.

Składniki:

Ciasto korzenne z serową wkładką

 

  • Ciasto
  • 5 jajek
  • 25 dag margaryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 1 łyżka przyprawy do pierników
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • masa serowa
  • 1 kg sera z wiaderka
  • 5 jajek
  • 15 dag masła
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 0,5 łyżeczki aromatu pomarańczowego
  • Masa budyniowa
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego
  • 1 łyżka mąki krupczatki
  • 20 dag masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • sok z cytryny do smaku
  • Pozostałe
  • polewa czekoladowa
  • wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Ciasto korzenne z serową wkładką

ETAP 1:

Ciasto korzenne z serową wkładką
Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli.

Mąkę wymieszać z kakao, przyprawą do pierników i proszkiem do pieczenia. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.

ETAP 2:

Ciasto korzenne z serową wkładką
Utrty tłuszcz połączyć z mąką i sztywno ubitą pianą z białek.

Margarynę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym utrzeć dodając stopniowo po 1 żółtku. Następnie dodać przesianą mąkę z kakao i pianę z białek, delikatnie wymieszać.

ETAP 3:

Ciasto korzenne z serową wkładką
Ciasto wyłożyć do formy i upiec do suchego patyczka.

Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 36/22 cm. wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 40 minut.

ETAP 4:

Ciasto korzenne z serową wkładką
Zmiksowany ser połączyć z jajkami i resztą składników.

Masa serowa
Masło podgrzać, rozpuścić i ostudzić. Całe jajka z cukrem i cukrem waniliowy ubić jak na biszkopt. Ser zmiksować, połączyć z jajkami, dodać aromat, masło, budyń i kaszę mannę, dokładnie wymieszać.
Przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o takich samych wymiarach jak ciasto kakaowe. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 40-45 minut, ostudzić.

ETAP 5:

Ciasto korzenne z serową wkładką

Masa budyniowa
Z mąki, proszku budyniowego i mleka ugotować budyń, ostudzić. Masło z cukrem pudrem utrzeć dodają stopniowo po łyżce zimnego budyniu. Doprawić do smaku sokiem z cytryny lub spirytusem.
Zimne ciasto przekroić na 2 placki.
Kolejność przekładania:
1 blat kakaowy, połowa kremu, sernik, reszta kremu, drugi blat kakaowy.
Gotowe ciasto oblać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi.