Sio-Smutki

Sio-Smutki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 105]

Cukier miętowy (do napojów)

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Cukier wykorzystać można na masę sposobów, zwłaszcza latem, gdy dużo pijemy i przygotowujemy różne napoje.

Cukier miętowy (do napojów) Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Cukier miętowy (do napojów)

 

  • 1/2 szklanki białego cukru
  • 30 listków świeżej mięty

Sposób przygotowania:

Cukier miętowy (do napojów)
W moździerzu rozcieram partiami cukier z listkami mięty do momentu, gdy się połączą - cukier zrobi się wyraźnie zielony. Wtedy wysypuję cukier na płaską tackę i pozostawiam na 2-3 godziny w przewiewnym miejscu, żeby się wysuszył. Przechowuję w zamkniętym słoiczku. Używam do herbaty i przygotowywania napojów z cytryną.
Cukier miętowy (do napojów)
Zaczynamy od dokładnego utarcia cukru z listkami świeżej mięty
Cukier miętowy (do napojów)
Mają połączyć się , aż powstanie jednolicie zielony cukier