zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Domowy cukier waniliowy 3

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Nie ma to jak domowy cukier waniliowy pachnący prawdziwą wanilią

Domowy cukier waniliowy 3 Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Domowy cukier waniliowy 3

 

  • 1 szk białego cukru
  • 2 laski wanilii

Sposób przygotowania:

Domowy cukier waniliowy 3
Do wyparzonego i suchego słoiczka wsypać cukier. Laski wanilii przekroić wzdłuż na pół i za pomocą tępej części ostrza noża wyskrobać ziarenka i włożyć je do cukru. Pozostałe części podzielić na kawałki i także umieścić w słoiku. Słoik szczelnie zakręcić zakrętką i odstawić słoik w suche i ciemne miejsce na około 2 tygodnie. Od czasu do czasu potrząsać słoikiem, bo cukier się zbryli. Po wymaganym czasie cukier razem z kawałkami wanilii zmielić np. w młynku do kawy i przesypać do czystego słoiczka, po czym szczelnie zakręcić. Teraz można cieszyć się wypiekami z domowym cukrem waniliowym. Gdy w słoiczku ubędzie połowa należy przygotować następną porcję aby mieć cukier na bieżąco.
Domowy cukier waniliowy 3
do słoiczka wsypać cukier i dodać wanilię
Domowy cukier waniliowy 3
potem cukier razem z wanilią zmielić w młynku
Domowy cukier waniliowy 3
gotowy cukier po zmieleniu przesypać do słoika i zakręcic zakrętkę