Jak gotować ryż i inne kasze?

Obserwuj wątek

Odp: Jak gotować ryż i inne kasze?

bajtek
  • bajtek

  • Posty: 246
  • Przepisy: 50
  • Artykuły: 0
A ja po "mamie" przejęłam bardzo prosty sposób gotowania ryżu........gotuję w DUŻEJ ilości wody-tak, jak MAKARON. Jest bardzo sypki, nigdy się nie przypali i nie odmierzam tych proporcji.............. To jest tak niezawodny sposób, jak na kopytka, żeby się zawsze udały........

Odp: Jak gotować ryż i inne kasze?

slodkokwasna.pl
Jesli ktos spozywa bardzo duze ilosci ryzu to polecam zakup garnka do ryzu
np. takiego http://www.nokaut.pl/szukaj/garnek-gotowania-ry%C5%BCu.html
wiekszosc moich azjatyckich przyjaciol uzywa czegos takiego

pozdrawiam
slodkokwasna.pl

Odp: Jak gotować ryż i inne kasze?

Garnek24
  • Garnek24

  • Posty: 34
  • Przepisy: 0
  • Artykuły: 0
Ja zawsze staram się dostowac do sposobu przyrządzania,który jest na opakowaniu. Tylko ze nie gotuje ryżu przez 15 minut,jeżeli już to raczej przez 10 To samo w przypadku kaszy.

Odp: Jak gotować ryż i inne kasze?

anullka7
  • anullka7

  • Posty: 246
  • Przepisy: 514
  • Artykuły: 0
Ja zawsze kupuję ryż jednej firmy Sonko jest tani i bardzo dobry , ma idealnie długie ziarnka żadnen inny mi tak nie smakuje jak właśnie ten.
Przeważnie gotuję 2 szklanki ryżu, bo tylko ja z mamą jem. Tata woli kluski do pomidorowej, a brat pluje ryżem. Jak zostaje ryżu zjadamy z śmietaną i cynamonem .Pychaaa.

2 szklanki ryżu zalewam zimna wodą, odstawiam na 15 min.
Odlewam i bardzo dokładnie myję, tyle razy aż ostatnia woda będzie idealnie przezroczysta.
Zalewam 4 szklankami zimnej wody i daję trochę soli. Gdy ryż się chwilę pogotuje na małym ogniu. Przykrywam pokrywką , zakręcam w gazetę , a potem w kocyk i pod kołderkę.
Ryż jest idealny, każde ziarenko jest osobno.
Tak mnie nauczyła babcia, mama też tak robi. Kaszę robimy tym samym sposobem.
A to mój ulubiony ryż, najtaniej można go kupić w tesco.
obrazek

Odp: Jak gotować ryż i inne kasze?

DoDomku
  • DoDomku

  • Posty: 20
  • Przepisy: 0
  • Artykuły: 0
Wg mnie najlepszym sposobem jest po prostu ugotowanie wody,po czym wrzucenie woreczka ryżu/kaszy i odczekanie 15 minut na wolnym ogniu. Sposób banalny,ale najbardziej praktyczny

Odp: Jak gotować ryż i inne kasze?

Lidka
  • Lidka

  • Posty: 107
  • Przepisy: 0
  • Artykuły: 0
Chyba wszystko zależy do czego chcesz tego ryżu użyć, jak do sałatki np, to zwykły biały ryż gotowany z odrobiną oleju - wtedy się nie skleja, i nie gotować go do końca, tylko zostawić lekko twardy i do sałatki z majonezem jest pycha ^^

Odp: Jak gotować ryż i inne kasze?

Henia
  • Henia

  • Posty: 1381
  • Przepisy: 268
  • Artykuły: 1
A jak wybrać ryż odpowiedni do potrawy? Na pólkach tyle różnych rodzajów ryżu, nie wiadomo który do czego.

Odp: Odp: Odp: Jak gotować ryż i inne kasze?

caroline1983
Pyza napisał(a):

i co ja mam napisać po Luny i Buni wykładzie?!

płuczę dokładnie, zalewam wodą w ilości dwukrotnej w stosunku do ziarenek, dodaję sól i gotuję, przeważnie nie dodaję tłuszczu, czasami dodaję zioła albo warzywa...to zależy do czego ma być kasza czy ryż...



Ja robię w zasadzie tak samo. Czasami do ryżu dodaję curry zeby go zabarwic na zółto.

Odp: Odp: Jak gotować ryż i inne kasze?

Pyza
  • Pyza

  • Posty: 2462
  • Przepisy: 988
  • Artykuły: 74
i co ja mam napisać po Luny i Buni wykładzie?!

płuczę dokładnie, zalewam wodą w ilości dwukrotnej w stosunku do ziarenek, dodaję sól i gotuję, przeważnie nie dodaję tłuszczu, czasami dodaję zioła albo warzywa...to zależy do czego ma być kasza czy ryż...

Odp: Jak gotować ryż i inne kasze?

Babciagramolka
Przed gotowaniem ryż albo kaszę bardzo dokładnie płuczę w kilkukrotnie zmienianej zimnej wodzie po to by usunąć z nich wszystkie zanieczyszczenia i by po ugotowaniu były sypkie .Dobrze odsączam . W garnku w którym gotuję wszelkie kasze i ryże ( o grubym dnie ) rozgrzewam 2-3 łyżki oleju ( sklarowanego masła lub mieszanki tych tłuszczy ) .Jeśli ryż lub kasza mają być czymś dodatkowo aromatyzowane to na tłuszczu podsmażam aromatyzer ( np gwiazdkę badianu - anyżu gwiaździstego lub , trawę cytrynową , lub cos innego ) .Wyjmuję .Na tłuszcz wrzucam ryż i smażę go mieszając . Zalewam bulionem ( warzywnym , drobiowym , wołowym , rybnym , wywarem grzybowym ) w proporcji 1:3 ( 1 szklanka ryżu do 3 szklanek wody ) i gotuję na małym gazie aż wchłonie wodę .
Potem są dwie drogi :
-odstawiam , zawijam w koc i chowam na minimum 1 godzinę w tapczan ( chodzi o to by był trzymany/a w cieple .)
-dodaję do ugotowanego ryżu/kaszy dodatki smakowe ( przyprawy, grzyby, warzywa , zieleninę ) i klarowane masło .Mieszam - duszę - doprawiam .
Tak ugotowane ryże /kasze stanowią doskonały dodatek do II dań albo są samodzielnymi daniami .

Podobnie można w wersji szybkiej gotować ryż/kaszę w woreczkach tzn- gotować woreczki na bulionie z kostki ( o smaku jaki nam potrzebny ) .

Biały ryż na sypko czysty - dwie wersje gotowania tak samo kaszę )
-wypłukany dobrze ryż gotować w dużej ilości osolonej wody a po ugotowaniu odcedzić
-wypłukany ryż zalać w proporcji 1:3 i gotować do wchłonięcia wody , zawinąć na godzinę w koc

Ryż kleisty do deserów lub podawania na słodko można gotować na mleku .

Ryż do gołąbków i faszerowania innych warzyw gotuję na pół miękko .

Robię jeszcze kasze tzw ,, zacierane " - wciera się po prostu w kaszę całe jajko tak by pokryło ziarenka kaszy dokładnie ( 1 jajko na ok 1,5-2 szklanki kaszy ) - rozkłada taka kaszę na tacce by białko obeschło , potem gotuje w osolonej wodzie ( czasem z dodatkiem śmietanki ) . Układa w naczyniu do zapiekania i zapieka w piekarniku .Jest doskonała do dań w sosach .Jest jeszcze wersja ze po wtarciu jajka w kaszę suszy sie ja w ogrzanym piekarniku , mieszając aż się dobrze wypraży i dopiero gotuje .

I jeszcze wszelkie odmiany polenty i tej z kaszy kukurydzianej i te tzw ,, kostki czy babki " - czyli po prostu kasza drobna ( kukurydziana , manna ) ugotowana az do rozklejenia na bardzo gęst - wylana w foremki lub po prostu na półmisek - wystudzona i pokrojona w kostkę .Taką kaszę można dodatkowo obsmażać na rumiano na patelni ( tzn te kostki , paski czy inne kształty masy kaszkowej )

Tyle podstawowych sposobów na ryże i kasze .
obrazek obrazek obrazek


zmieniono 2 razy (ostatnio 12 sie 2010 08:25 przez Babciagramolka)

Odpowiedz na/ edytuj Jak gotować ryż i inne kasze?