A ja po "mamie" przejęłam bardzo prosty sposób gotowania ryżu........gotuję w DUŻEJ ilości wody-tak, jak MAKARON. Jest bardzo sypki, nigdy się nie przypali i nie odmierzam tych proporcji.............. To jest tak niezawodny sposób, jak na kopytka, żeby się zawsze udały........
Jesli ktos spozywa bardzo duze ilosci ryzu to polecam zakup garnka do ryzu
np. takiego http://www.nokaut.pl/szukaj/garnek-gotowania-ry%C5%BCu.html
wiekszosc moich azjatyckich przyjaciol uzywa czegos takiego
Ja zawsze staram się dostowac do sposobu przyrządzania,który jest na opakowaniu. Tylko ze nie gotuje ryżu przez 15 minut,jeżeli już to raczej przez 10 To samo w przypadku kaszy.
Ja zawsze kupuję ryż jednej firmy Sonko jest tani i bardzo dobry , ma idealnie długie ziarnka żadnen inny mi tak nie smakuje jak właśnie ten.
Przeważnie gotuję 2 szklanki ryżu, bo tylko ja z mamą jem. Tata woli kluski do pomidorowej, a brat pluje ryżem. Jak zostaje ryżu zjadamy z śmietaną i cynamonem .Pychaaa.
2 szklanki ryżu zalewam zimna wodą, odstawiam na 15 min.
Odlewam i bardzo dokładnie myję, tyle razy aż ostatnia woda będzie idealnie przezroczysta.
Zalewam 4 szklankami zimnej wody i daję trochę soli. Gdy ryż się chwilę pogotuje na małym ogniu. Przykrywam pokrywką , zakręcam w gazetę , a potem w kocyk i pod kołderkę.
Ryż jest idealny, każde ziarenko jest osobno.
Tak mnie nauczyła babcia, mama też tak robi. Kaszę robimy tym samym sposobem.
A to mój ulubiony ryż, najtaniej można go kupić w tesco.
Wg mnie najlepszym sposobem jest po prostu ugotowanie wody,po czym wrzucenie woreczka ryżu/kaszy i odczekanie 15 minut na wolnym ogniu. Sposób banalny,ale najbardziej praktyczny
Chyba wszystko zależy do czego chcesz tego ryżu użyć, jak do sałatki np, to zwykły biały ryż gotowany z odrobiną oleju - wtedy się nie skleja, i nie gotować go do końca, tylko zostawić lekko twardy i do sałatki z majonezem jest pycha ^^
płuczę dokładnie, zalewam wodą w ilości dwukrotnej w stosunku do ziarenek, dodaję sól i gotuję, przeważnie nie dodaję tłuszczu, czasami dodaję zioła albo warzywa...to zależy do czego ma być kasza czy ryż...
Ja robię w zasadzie tak samo. Czasami do ryżu dodaję curry zeby go zabarwic na zółto.
płuczę dokładnie, zalewam wodą w ilości dwukrotnej w stosunku do ziarenek, dodaję sól i gotuję, przeważnie nie dodaję tłuszczu, czasami dodaję zioła albo warzywa...to zależy do czego ma być kasza czy ryż...
Przed gotowaniem ryż albo kaszę bardzo dokładnie płuczę w kilkukrotnie zmienianej zimnej wodzie po to by usunąć z nich wszystkie zanieczyszczenia i by po ugotowaniu były sypkie .Dobrze odsączam . W garnku w którym gotuję wszelkie kasze i ryże ( o grubym dnie ) rozgrzewam 2-3 łyżki oleju ( sklarowanego masła lub mieszanki tych tłuszczy ) .Jeśli ryż lub kasza mają być czymś dodatkowo aromatyzowane to na tłuszczu podsmażam aromatyzer ( np gwiazdkę badianu - anyżu gwiaździstego lub , trawę cytrynową , lub cos innego ) .Wyjmuję .Na tłuszcz wrzucam ryż i smażę go mieszając . Zalewam bulionem ( warzywnym , drobiowym , wołowym , rybnym , wywarem grzybowym ) w proporcji 1:3 ( 1 szklanka ryżu do 3 szklanek wody ) i gotuję na małym gazie aż wchłonie wodę .
Potem są dwie drogi :
-odstawiam , zawijam w koc i chowam na minimum 1 godzinę w tapczan ( chodzi o to by był trzymany/a w cieple .)
-dodaję do ugotowanego ryżu/kaszy dodatki smakowe ( przyprawy, grzyby, warzywa , zieleninę ) i klarowane masło .Mieszam - duszę - doprawiam .
Tak ugotowane ryże /kasze stanowią doskonały dodatek do II dań albo są samodzielnymi daniami .
Podobnie można w wersji szybkiej gotować ryż/kaszę w woreczkach tzn- gotować woreczki na bulionie z kostki ( o smaku jaki nam potrzebny ) .
Biały ryż na sypko czysty - dwie wersje gotowania tak samo kaszę )
-wypłukany dobrze ryż gotować w dużej ilości osolonej wody a po ugotowaniu odcedzić
-wypłukany ryż zalać w proporcji 1:3 i gotować do wchłonięcia wody , zawinąć na godzinę w koc
Ryż kleisty do deserów lub podawania na słodko można gotować na mleku .
Ryż do gołąbków i faszerowania innych warzyw gotuję na pół miękko .
Robię jeszcze kasze tzw ,, zacierane " - wciera się po prostu w kaszę całe jajko tak by pokryło ziarenka kaszy dokładnie ( 1 jajko na ok 1,5-2 szklanki kaszy ) - rozkłada taka kaszę na tacce by białko obeschło , potem gotuje w osolonej wodzie ( czasem z dodatkiem śmietanki ) . Układa w naczyniu do zapiekania i zapieka w piekarniku .Jest doskonała do dań w sosach .Jest jeszcze wersja ze po wtarciu jajka w kaszę suszy sie ja w ogrzanym piekarniku , mieszając aż się dobrze wypraży i dopiero gotuje .
I jeszcze wszelkie odmiany polenty i tej z kaszy kukurydzianej i te tzw ,, kostki czy babki " - czyli po prostu kasza drobna ( kukurydziana , manna ) ugotowana az do rozklejenia na bardzo gęst - wylana w foremki lub po prostu na półmisek - wystudzona i pokrojona w kostkę .Taką kaszę można dodatkowo obsmażać na rumiano na patelni ( tzn te kostki , paski czy inne kształty masy kaszkowej )
Tyle podstawowych sposobów na ryże i kasze .
zmieniono 2 razy (ostatnio 12 sie 2010 08:25 przez Babciagramolka)
Jak gotować ryż i inne kasze?
Obserwuj wątekOdp: Jak gotować ryż i inne kasze?
bajtek
Odp: Jak gotować ryż i inne kasze?
slodkokwasna.pl
np. takiego http://www.nokaut.pl/szukaj/garnek-gotowania-ry%C5%BCu.html
wiekszosc moich azjatyckich przyjaciol uzywa czegos takiego
pozdrawiam
slodkokwasna.pl
Odp: Jak gotować ryż i inne kasze?
Garnek24
Odp: Jak gotować ryż i inne kasze?
anullka7
Przeważnie gotuję 2 szklanki ryżu, bo tylko ja z mamą jem. Tata woli kluski do pomidorowej, a brat pluje ryżem. Jak zostaje ryżu zjadamy z śmietaną i cynamonem .Pychaaa.
2 szklanki ryżu zalewam zimna wodą, odstawiam na 15 min.
Odlewam i bardzo dokładnie myję, tyle razy aż ostatnia woda będzie idealnie przezroczysta.
Zalewam 4 szklankami zimnej wody i daję trochę soli. Gdy ryż się chwilę pogotuje na małym ogniu. Przykrywam pokrywką , zakręcam w gazetę , a potem w kocyk i pod kołderkę.
Ryż jest idealny, każde ziarenko jest osobno.
Tak mnie nauczyła babcia, mama też tak robi. Kaszę robimy tym samym sposobem.
A to mój ulubiony ryż, najtaniej można go kupić w tesco.
Odp: Jak gotować ryż i inne kasze?
DoDomku
Odp: Jak gotować ryż i inne kasze?
Lidka
Odp: Jak gotować ryż i inne kasze?
Henia
Odp: Odp: Odp: Jak gotować ryż i inne kasze?
caroline1983
Ja robię w zasadzie tak samo. Czasami do ryżu dodaję curry zeby go zabarwic na zółto.
Odp: Odp: Jak gotować ryż i inne kasze?
Pyza
płuczę dokładnie, zalewam wodą w ilości dwukrotnej w stosunku do ziarenek, dodaję sól i gotuję, przeważnie nie dodaję tłuszczu, czasami dodaję zioła albo warzywa...to zależy do czego ma być kasza czy ryż...
Odp: Jak gotować ryż i inne kasze?
Babciagramolka
Potem są dwie drogi :
-odstawiam , zawijam w koc i chowam na minimum 1 godzinę w tapczan ( chodzi o to by był trzymany/a w cieple .)
-dodaję do ugotowanego ryżu/kaszy dodatki smakowe ( przyprawy, grzyby, warzywa , zieleninę ) i klarowane masło .Mieszam - duszę - doprawiam .
Tak ugotowane ryże /kasze stanowią doskonały dodatek do II dań albo są samodzielnymi daniami .
Podobnie można w wersji szybkiej gotować ryż/kaszę w woreczkach tzn- gotować woreczki na bulionie z kostki ( o smaku jaki nam potrzebny ) .
Biały ryż na sypko czysty - dwie wersje gotowania tak samo kaszę )
-wypłukany dobrze ryż gotować w dużej ilości osolonej wody a po ugotowaniu odcedzić
-wypłukany ryż zalać w proporcji 1:3 i gotować do wchłonięcia wody , zawinąć na godzinę w koc
Ryż kleisty do deserów lub podawania na słodko można gotować na mleku .
Ryż do gołąbków i faszerowania innych warzyw gotuję na pół miękko .
Robię jeszcze kasze tzw ,, zacierane " - wciera się po prostu w kaszę całe jajko tak by pokryło ziarenka kaszy dokładnie ( 1 jajko na ok 1,5-2 szklanki kaszy ) - rozkłada taka kaszę na tacce by białko obeschło , potem gotuje w osolonej wodzie ( czasem z dodatkiem śmietanki ) . Układa w naczyniu do zapiekania i zapieka w piekarniku .Jest doskonała do dań w sosach .Jest jeszcze wersja ze po wtarciu jajka w kaszę suszy sie ja w ogrzanym piekarniku , mieszając aż się dobrze wypraży i dopiero gotuje .
I jeszcze wszelkie odmiany polenty i tej z kaszy kukurydzianej i te tzw ,, kostki czy babki " - czyli po prostu kasza drobna ( kukurydziana , manna ) ugotowana az do rozklejenia na bardzo gęst - wylana w foremki lub po prostu na półmisek - wystudzona i pokrojona w kostkę .Taką kaszę można dodatkowo obsmażać na rumiano na patelni ( tzn te kostki , paski czy inne kształty masy kaszkowej )
Tyle podstawowych sposobów na ryże i kasze .