izabela11111

izabela11111

Szef Kuchni
[Przepisów: 156]

Galaretka z herbatką truskawkową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Smaczny, lekki deser zadowoli każdego smakosza.

Galaretka z herbatką truskawkową

Składniki:

Galaretka z herbatką truskawkową

 

  • 40 dag truskawek (mogą być mrożone)
  • 1 torebka herbatki o smaku truskawkowym
  • 6 łyżek drobnego cukru
  • 1 op. galaretki truskawkowej
  • 20 ml likieru owocowego (np. wiśniówki, itp.)
  • śmietana kremówka 36 % do dekoracji
  • listki mięty do dekoracji

Sposób przygotowania:

Galaretka z herbatką truskawkową
Świeże truskawki umyj, osusz, usuń szypułki. Pokrój je na ćwiartki. Mrożone wyjmij wcześniej z lodówki. Do 300 ml wrzątku włóż torebkę herbatki truskawkowej i zaparz, następnie wyjmij ją. W gorącej herbacie rozpuść cukier i galaretkę, dopraw do smaku likierem. Cząstki truskawek (lub mrożone) przełóż do salaterek i zalej je przygotowaną, chłodną galaretką. Salaterki wstaw do lodówki. Po stężeniu galaretkę wyjmij na talerz, udekoruj bitą śmietaną i listkiem mięty.