nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Gruszki pod kakaową kruszonką z musli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszne, słodkie gruszki zapieczone pod kakaową, pożywną kruszonką z dodatkiem musli to dobry pomysł na szybki i smaczny deser.

Gruszki pod kakaową kruszonką z musli Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Gruszki pod kakaową kruszonką z musli

 

  • 5 łyżek mąki
  • 4 łyżki musli
  • 4 łyżki białego cukru
  • 55g masła plus trochę do wysmarowania formy do zapiekania
  • 1,5 łyżeczki gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 duże gruszki

Sposób przygotowania:

Gruszki pod kakaową kruszonką z musli
Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Umyte gruszki obrać, usunąć z nich gniazda nasienne i pokroić je w niezbyt grube kawałki, w niezbyt duże plastry bezpośrednio do naczynia, w którym będziemy je zapiekać. Pokrojone i umieszczone w naczyniu gruszki posypać z wierzchu waniliowym cukrem i 1 łyżką białego cukru. Przygotować kruszonkę: masło połączyć, rozetrzeć razem z mąką, gorzkim kakao, musli (dodałam mieszankę musli, które składało się z różnorakich ziarenek - sezam, orzechy, słonecznik i dodatkowo było obsypane, przyprawione cynamonem, który nadał kruszonce jeszcze przyjemniejszego aromatu) oraz z 3 łyżkami cukru. Powstałą kruszonką obsypać ułożone w naczyniu gruszki tak, by gruszki były całkowicie przykryte, schowane pod kruszonką. Gruszki z kruszonką wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec je przez około 30 minut. 
Gruszki pod kakaową kruszonką z musli
Gruszki pokrojone i umieszczone w naczyniu do zapiekania wysmarowanym masłem.
Gruszki pod kakaową kruszonką z musli
Przygotowana z mąki,musli,masła,cukru i gorzkiego kakao kruszonka.
Gruszki pod kakaową kruszonką z musli
Gruszki obsypuwane przygotowaną kruszonką przed zapieczeniem.

Tagi:

gruszki owoce