Herbaciane muffiny pomarańczowo-imbirowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Idealnie pasują do popołudniowej herbaty.

Herbaciane muffiny pomarańczowo-imbirowe

Składniki:

Herbaciane muffiny pomarańczowo-imbirowe

 

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok. 100 g cukru
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 duże jajko
  • 1/2 szklanki herbaty Orange&Ginger
  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego
  • 4 łyżki syropu pomarańczowo-imbirowego
  • 1/2 szklanki oleju

 

  • Lukier (proporcje według uznania):
  • cukier puder
  • syrop pomarańczowo-imbirowy

Sposób przygotowania:

Herbaciane muffiny pomarańczowo-imbirowe
W jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej mokre. Następnie mieszamy składniki suche z mokrymi, tylko do połączenia. Formę do muffin wykładamy papilotkami i nakładamy ciasto do 2/3 wysokości. Pieczemy ok. 35-40 minut w temperaturze 180 stopni C. Cukier puder i syrop pomarańczowo-imbirowy mieszamy do uzyskania pożądanej konsystencji. Smarujemy nim wystudzone muffiny i dekorujemy.