dagita

dagita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 171]

Kotleciki z makaronu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszne, szybkie w przygotowaniu kotleciki. Takie resztkowe, gdyż można wykorzystać makaron pozostały po zjedzeniu rosołu.

Kotleciki z makaronu

Składniki:

Kotleciki z makaronu

 

  • 400 g ugotowanego makaronu nitki
  • 150 g wędliny
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 50 g żółtego sera
  • 2 jajka
  • sól pieprz, papryka słodka
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 2 garście bułki tartej
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotleciki z makaronu
Makaron kroimy na krótsze nitki. Wędlinę kroimy na plastry a potem w niedużą kostkę, ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. W misce mieszamy ze sobą makaron, kukurydzę, wędlinę, żółty ser, bułkę tartą i rozmącone jajka.

Masę doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i koperkiem. Jeśli jest za rzadka dosypujemy bułki tartej. Z gotowej masy formujemy niewielkie kotleciki (masę dobrze ugniatamy bo jeśli będzie za mało ugnieciona kotleciki podczas smażenia się rozpadną) i obtaczamy w bułce tartej.

Smażymy na niewielkim ogniu z obu stron na rumiano.

Podajemy np z sosem czosnkowym. Smacznego :)