Sposób przygotowania:
Jabłkowe kotleciki z kurczaka
Namoczyć kajzerkę w ciepłej wodzie , zostawić na 5 minut i odcisnąć dokładnie.
Obrać mięso kurczaka od kości - odrzucić skórę, chrząstki , kości.
Pokroić czyste mięso na mniejsze kawałki. Zmielić mięso z kurczaka razem ze słoniną i odciśniętą bułką w Malakserze ( Rozdrabniaczu , maszynce do mięsa ).
Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i utrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej.
Dodać do masy bułkę tartą, białko jajka ( zostało od sosu holenderskiego),jabłko . Doprawić Jarzynką, pieprzem mielonym . Dokładnie wyrobić.
Mokrymi rękami formować małe kotleciki ( mnie wyszło 8 sztuk) i obtaczać w mące .
Na patelni rozgrzać olej i na gorący kłaść kotleciki. Zrumienić spód - przełożyć drugą stronę .Przykryć , zmniejszyć gaz i dopiekać po 4 minuty z każdej strony na bardzo małym gazie.
Na talerzu układać makaron wymieszany z sosem , na nim kotleciki i posypywać jeszcze porcją szczypioru.
* Ja smażyłam kotlety w Patelni Dry Cooker ale można na każdej innej którą się da przykryć.
** Przepis na sos holenderski jest przy przepisie Dorsz z sosem holenderskim
Obrać mięso kurczaka od kości - odrzucić skórę, chrząstki , kości.
Pokroić czyste mięso na mniejsze kawałki. Zmielić mięso z kurczaka razem ze słoniną i odciśniętą bułką w Malakserze ( Rozdrabniaczu , maszynce do mięsa ).
Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i utrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej.
Dodać do masy bułkę tartą, białko jajka ( zostało od sosu holenderskiego),jabłko . Doprawić Jarzynką, pieprzem mielonym . Dokładnie wyrobić.
Mokrymi rękami formować małe kotleciki ( mnie wyszło 8 sztuk) i obtaczać w mące .
Na patelni rozgrzać olej i na gorący kłaść kotleciki. Zrumienić spód - przełożyć drugą stronę .Przykryć , zmniejszyć gaz i dopiekać po 4 minuty z każdej strony na bardzo małym gazie.
Na talerzu układać makaron wymieszany z sosem , na nim kotleciki i posypywać jeszcze porcją szczypioru.
* Ja smażyłam kotlety w Patelni Dry Cooker ale można na każdej innej którą się da przykryć.
** Przepis na sos holenderski jest przy przepisie Dorsz z sosem holenderskim