monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1242]

Krem cukiniowo-paprykowy z chipsami marchewkowymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 120
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Delikatna, aksamitna zupa na bazie mrożonej cukinii i pieczonej papryki, podane z marchewkowymi chipsami upieczonymi w piekarniku.

Krem cukiniowo-paprykowy z chipsami marchewkowymi Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Krem cukiniowo-paprykowy z chipsami marchewkowymi

 

  • 600 g cukinii –może być mrożona
  • 1 marchewka- 50 g
  • 1 pietruszka- 30 g
  • 30 g selera korzeniowego
  • 8 cm pora
  • 1 zielona papryka- 130 g
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1000 ml wody
  • Sól,pieprz do smaku
  • Dodatkowo:
  • 1 duża marchewka

Sposób przygotowania:

Krem cukiniowo-paprykowy z chipsami marchewkowymi

ETAP 1:

Paprykę umyć, osuszyć i opiec albo nad płomieniem palnika gazowego lub ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 st i piec do aż skórka stanie się czarna.

Następnie ostrożnie przełożyć do woreczka plastikowego i zawiązać. Zostawić do ostygnięcia.

Wyjąć, zdjąć skórkę i oddzielić pestki. Pokroić w grubą kostkę.

ETAP 2:

Krem cukiniowo-paprykowy z chipsami marchewkowymi
rozdrobnione warzywa zeszklic na oleju kokosowym

Marchewkę, pietruszkę i seler pokroić w małą kostkę. Por w krążki. Na rozgrzany olej wrzucić rozdrobnione warzywa i zeszklić je.

ETAP 3:

Krem cukiniowo-paprykowy z chipsami marchewkowymi
do garnka przełożyć nie rozmrożona cukinie

Następnie dodać cukinię ( mrożonej nie rozmrażać).

ETAP 4:

Krem cukiniowo-paprykowy z chipsami marchewkowymi
gdy cukinia się roztopi dodać pokrojona paprykę

Po około 5 minutach dodać paprykę ( w przypadku mrożonej cukinii-doprowadzić do jej rozmrożenia w garnku i odparowania i wtedy dodać paprykę).

Dodać wodę i gotować do miękkości warzyw. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjąć z ognia i zmiksować.

ETAP 5:

Krem cukiniowo-paprykowy z chipsami marchewkowymi
marchewkę pokroić w cieniutkie paseczki i upiec w piekarniku

W między czasie marchewkę umyć,osuszyć i obrać. Następnie obieraczką do warzyw pokroić na długie i cienkie paski.

Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć paski marchewki jeden przy drugim.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st, piec około 10-12 minut. Po około 5 obrócić każdy chip na drugą stronę. Smacznego!