Sposób przygotowania:
Babka ziemniaczana z sosem kurkowym
Obrane i umyte ziemniaki trzemy na drobnej tarce i odcedzamy na sitku. Wodę zlewamy, a skrobię dodajemy do startych ziemniaków. Dodajemy jajka, sól, pieprz, śmietanę i podsmażoną z boczkiem cebulę. Całość mieszamy.
Foremkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Przekładamy masę ziemniaczaną i smarujemy wierzch tłuszczem. Wstawiamy do nagrzanego (180 st. C) piekarnika i pieczemy ok 1 h 30 min. Babka najlepiej smakuje gdy jest odgrzewana, zatem po upieczeniu babkę możemy ostudzić i podać następnego dnia z sosem po odgrzaniu na patelni.
Przygotowanie sosu. Na patelni podsmażamy 1 mała cebulę i dodajemy do niej kurki. Ja użyłam kurki, które wcześniej obgotowałam chwilę w lekko osolonej wodzie. podsmażamy całość ok 15 min. i dodajemy śmietanę, doprawiamy pieprzem i solą.
Podajemy na ciepło jako dodatek do podsmażonej babki ziemniaczanej, posypując natką pietruszki.
Foremkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Przekładamy masę ziemniaczaną i smarujemy wierzch tłuszczem. Wstawiamy do nagrzanego (180 st. C) piekarnika i pieczemy ok 1 h 30 min. Babka najlepiej smakuje gdy jest odgrzewana, zatem po upieczeniu babkę możemy ostudzić i podać następnego dnia z sosem po odgrzaniu na patelni.
Przygotowanie sosu. Na patelni podsmażamy 1 mała cebulę i dodajemy do niej kurki. Ja użyłam kurki, które wcześniej obgotowałam chwilę w lekko osolonej wodzie. podsmażamy całość ok 15 min. i dodajemy śmietanę, doprawiamy pieprzem i solą.
Podajemy na ciepło jako dodatek do podsmażonej babki ziemniaczanej, posypując natką pietruszki.
Jagodowa