VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Kurczak z soczewicą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Niezwykle syte i zdrowe danie z soczewicą. Smak wzbogaca tarty korzeń selera, czosnek i lubczyk. Idealny obiad z pajdą chleba lub bagietką.

Kurczak z soczewicą

Składniki:

Kurczak z soczewicą

 

  • 600 g fileta z piersi kurczaka
  • Przyprawa do mięsa
  • 1 cebula
  • ½ czerwonej papryki
  • ¼ korzenia selera
  • 2 ząbki czosnku
  • 70 g soczewicy
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 Łodyga lubczyku
  • 1 łodyga natki selera (świeżej)
  • 2 łyżki natki pietruszki (świeżej)
  • Sól
  • Pieprz
  • Szczypta chilli
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kurczak z soczewicą
Filet z piersi kurczaka kroimy w paseczki, doprawiamy przyprawą do mięsa.

Cebulę oraz paprykę kroimy w kosteczkę. Szklimy do miękkości na patelni. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz starty na średnich oczkach korzeń selera. Następnie dokładamy pokrojone mięso. Wszystko mieszamy, przesmażamy. Wlewamy wodę. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, selera oraz lubczyk. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrym chilli.

Soczewicę gotujemy do miękkości (około 15 minut) w osobnym garnku, w osolonej wodzie. Odcedzamy i dodajemy do kurczaka. Całość mieszamy.

Podajemy z chlebem lub bagietkami.