Sposób przygotowania:
Cebula faszerowana
1.Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wrzuć całe cebule do dużego garnka, zalej wodą, posól i gotuj przez 10 minut. Wyjmij i odstaw do ostygnięcia. Gdy wystygnął przekrój w poprzek na pól. Bardzo delikatnie wyjmij środki tak by zostały tylko 2-3 wierzchnie warstwy. Środki pokrój w kostkę.
2.Na dużej patelni podsmaż boczek, dodaj tymianek i czosnek i trochę oliwy z oliwek. Później dodaj suszone pomidory, pietruszkę, więcej tymianku, 2 łyżki orzeszków pinii i gotuj aż cebula zmięknie.
3.Weź dużą miskę i i wsyp do niej część bułki tartej, dodaj kozi ser i zmieszaj wszystko przy pomocy widelca.
4.Dodaj tymianku i wcześniej przygotowany farsz, posyp pietruszką i porządnie wymieszaj. Teraz nadziej połówki cebuli farszem i posyp jeszcze trochę bułką tartą i orzeszkami.
5.Ułóż cebulę w naczyniu żaroodpornym i piecz przez godzinę. Gdy stanął się złociste wyjmij z piekarnika i delikatnie skrop oliwą z oliwek. Można je podawać z risotto, polentą lub na dużym liściu zielonej sałaty.
2.Na dużej patelni podsmaż boczek, dodaj tymianek i czosnek i trochę oliwy z oliwek. Później dodaj suszone pomidory, pietruszkę, więcej tymianku, 2 łyżki orzeszków pinii i gotuj aż cebula zmięknie.
3.Weź dużą miskę i i wsyp do niej część bułki tartej, dodaj kozi ser i zmieszaj wszystko przy pomocy widelca.
4.Dodaj tymianku i wcześniej przygotowany farsz, posyp pietruszką i porządnie wymieszaj. Teraz nadziej połówki cebuli farszem i posyp jeszcze trochę bułką tartą i orzeszkami.
5.Ułóż cebulę w naczyniu żaroodpornym i piecz przez godzinę. Gdy stanął się złociste wyjmij z piekarnika i delikatnie skrop oliwą z oliwek. Można je podawać z risotto, polentą lub na dużym liściu zielonej sałaty.
lukrowanepierniczki