jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Lody adwokatowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Lody wychodzą puszyste i nie wymagają mieszania podczas zamrażania. Alkohol sprawia, że pozostają miękkie co jest ich niewątpliwą zaletą!!!!

Lody adwokatowe  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lody adwokatowe

 

  • Składniki:
  • 2 małe jajka,
  • 2-3 łyżki cukru,
  • 300 ml śmietanki 30%,
  • 0,5 szklanki advocatu
  • Czekolada do dekoracji,
  • Ewentualnie advocat do polania

 

Sposób przygotowania:

Lody adwokatowe
Jajka wybijamy do garnuszka. Dodajemy do nich cukier. Całość ubijamy na parze do całkowitego rozpuszczenia cukru. Ubitą masę jajeczną pozostawiamy do ostygnięcia. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy masę jajeczną i miksujemy. Po dokładnym połączeniu składników wlewamy odmierzony wcześniej advocat. Całość ponownie mieszamy. Tak przygotowane lody przelewamy do zamykanego pojemniczka i wkładamy do zamrażalnika. Pozostawiamy je w zamrażalniku do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Lody adwokatowe
jajka ubijamy z cukrem na kogiel mogel.
Lody adwokatowe
schłodzona śmietankę ubijamy na sztywno
Lody adwokatowe
Do ubitej śmietanki dodajemy masę jajeczną
Lody adwokatowe
na koniec wlewamy advokat.