SUPERPRZEPIS

Sernikowe lody

  • 2
  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10
Sernikowe lody Więcej zdjęć (3)

Przy tych upałach nie ma jak pucharek zimnego deseru.

Składniki:

Sernikowe lody

 

  • 1 szklanka mleka 3,2 %
  • 1.5 szklanki śmietany 30%
  • 125 g sera śmietankowego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 5 saszetek zielonej herbaty
  • 3 żółtka
  • dodatkowo:
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki wiórek czekoladowych

Sposób przygotowania:

Sernikowe lody
Śmietankę i mleko podgrzać prawie do momentu wrzenia, ale nie zagotować, do gorącej śmietanki dodać saszetki z herbatą, przykryć i odstawić na 3 min po tym czasie wyjąć saszetki. Serek śmietankowy utrzeć z cukrem i żółtkami w trakcie ucierania dolewać gorącą śmietankę, ubić do spienienia. Miskę z płynną masą postawić na garnku z gorącą wodą i przy pomocy drewnianej łyżki mieszać masę do zgęstnienia (masa jest gotowa kiedy nie spływa z łyżki, a pozostawia na niej cienką warstwę), kiedy masa jest gęsta zdjąć miskę z garnka i wystudzić do zimnej masy dodać czekoladę i rodzynki, wymieszać i przelać do pojemniczka z pokrywką. Lody zmrozić w lodówce, ale w trakcie mrożenia kilka razy delikatnie je przemieszać. Przed podaniem wyjąć kilka minut wcześniej z lodówki. Ja swoje lody polałam adwokatem i posypałam czekoladowymi wiórkami.
Sernikowe lody
Do śmietanki i mleka dodać saszetki z herbatą
Sernikowe lody
Ubitą masę postawić na garnku z gorącą wodą