Sposób przygotowania:
Sernikowe lody
Śmietankę i mleko podgrzać prawie do momentu wrzenia, ale nie zagotować, do gorącej śmietanki dodać saszetki z herbatą, przykryć i odstawić na 3 min po tym czasie wyjąć saszetki. Serek śmietankowy utrzeć z cukrem i żółtkami w trakcie ucierania dolewać gorącą śmietankę, ubić do spienienia. Miskę z płynną masą postawić na garnku z gorącą wodą i przy pomocy drewnianej łyżki mieszać masę do zgęstnienia (masa jest gotowa kiedy nie spływa z łyżki, a pozostawia na niej cienką warstwę), kiedy masa jest gęsta zdjąć miskę z garnka i wystudzić do zimnej masy dodać czekoladę i rodzynki, wymieszać i przelać do pojemniczka z pokrywką. Lody zmrozić w lodówce, ale w trakcie mrożenia kilka razy delikatnie je przemieszać. Przed podaniem wyjąć kilka minut wcześniej z lodówki. Ja swoje lody polałam adwokatem i posypałam czekoladowymi wiórkami.
msewka
edytaha