marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Lody szampańskie z pepper mint

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Lody są najbardziej ulubione przez dzieci,młodzież, a także dorosłych. Dodawać można do nich dowolne składniki i smaku przez to nie ubywa.

Lody szampańskie z pepper mint

Składniki:

Lody szampańskie z pepper mint

 

  • 200 ml.mleka,
  • 200 ml.kremówki,
  • fix do kremówki,
  • 3 żółtka,
  • 30 dag. świeżej mięty pieprzowej lub drobne cukierki miętowe,
  • szklanka szampana "Dolce" Lub "Igristoje",
  • 3/4 szklanki cukru białego lub brązowego,
  • oraz podłużny pojemnik do lodów.

 

Sposób przygotowania:

Lody szampańskie z pepper mint
Skorupki na jajkach sparzyć wrzątkiem i wyszorować delikatnie. Potem rozbić nad miską i oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć na parze z cukrem, mleko zagotować i dodać do masy jajecznej i jeszcze ubijać z kilka minut. Zestawić naczynie z masą i wystudzić. Kremówkę ubić na sztywno, dodając szczyptę zagęstnika. Schłodzić przez godzinę niecałą. Potem wyjąć i wymieszać z masą mleczno- jajeczną, szklanką szampana i świeżymi listkami mięty pieprzowej uprzednio opłukanymi i roztartymi w dłoni. Można też ukruszyć cukierki-laseczki z mięty pieprzowej w moździeżu i dodać do masy. Masę na lody przełożyć do pojemnika do lodów, przykryć i wstawić do zamrażalnika na 3-4 godz. Co jakiś czas otworzyć i przemieszać masę lodowa widelcem, aby potworzyły się kryształki lodu. Po upływie czasu wyjąć pojemnik z lodami z zamrażalnika, przełożyć gałkownicą lody do pucharków lub też pokroić masę jak cassate i podawać na talerzykach deserowych.

Tagi:

lody lody