iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Nadziewana gruszka w cieście francuskim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Deser pasujący na zbliżającą się jesień. Dojrzała pachnąca gruszka z nadzieniem ze słodką suszoną śliwką. Niespodzianką jest moc śliwki, namoczyłam ją wcześniej w rumie. Wszystko w chrupiącym cieście posypanym złotym siemieniem lnianym.

Nadziewana gruszka w cieście francuskim

Składniki:

Nadziewana gruszka w cieście francuskim

 

  • ciasto francuskie 2 opakowania

 

  • 3 gruszki

 

  • cukier kryształ

 

  • siemię lniane złote

 

 

  • 2 łyżki rumu

 

  • mięta świeża

Sposób przygotowania:

Nadziewana gruszka w cieście francuskim
Gruszki myjemy przekrawamy i wydrążamy gniazdo nasienne. Śliwki moczymy w rumie ok 10 min. Nasączone śliwki wkładamy do otworów powstałych z wydrążenia gniazd nasiennych.

Ciasto francuskie lekko rozwałkowujemy. Kroimy na pasy szerokości gruszki. Układamy połowę gruszki otworem z śliwką do dołu.

Nakrywamy gruszkę ciastem. Przyklejamy boki za pomocą widelca. Smarujemy jajkiem i posypujemy siemię lnianym złoty. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy ok 15 min.

Posypujemy cukrem kryształem i ozdabiamy listkami świeżej mięty.