SUPERPRZEPIS

Prosty deser walentynkowy bez tłuszczu

  • 3
  • monikaT83
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
  • KALORIE: 268
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Prosty deser walentynkowy bez tłuszczu Więcej zdjęć (3)

Jedyny tłuszcz jaki jest w tym deserze to ten z czekolady. Ja użyłam takiej 64 %. Moje dziewczynki dostały deserek po obiedzie i chyba nie muszę Wam mówić jakie zachwycone były.

Składniki:

Prosty deser walentynkowy bez tłuszczu

 

  • 130 g gorzkiej czekolady
  • 250 g porzeczek czerwonych mrożonych
  • 125 g serka homogenizowanego naturalnego 0%
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 30 g cukru brzozowego
  • 3 balony

Sposób przygotowania:

Prosty deser walentynkowy bez tłuszczu

Czekoladowe miseczki:

Prosty deser walentynkowy bez tłuszczu
umyte i osuszone balony zanurzać w rozpuszczonej czekoladzie

Balony napompować do wielkości orzecha kokosowego.Umyć gąbką z płynem do naczyń. Dokładnie opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć.

Czekoladę pokroić na mniejsze porcje,następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali ( na małej mocy). Czekolada nie może być za gorąca. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z czekolady zrobić łyżką kleks na papierze i lekko go rozsmarować,tworząc okręg.

Balon umieścić w misce z czekoladą i oblepić balon dookoła, mniej więcej do połowy wysokości. Ustawić na krążku czekolady. tak samo postąpić z dwoma pozostałymi balonami . Wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.

ETAP 2:

Prosty deser walentynkowy bez tłuszczu
z resztek roztopionej czekolady zrobić dekoracje

Z czekolady,która pozostanie uformować ozdoby deseru- małe serduszka.

Na papierze do pieczenia narysować serduszka a potem obrysować je czekoladą.

Również wstawić do lodówki.

Krem:

Prosty deser walentynkowy bez tłuszczu
rozgotowane owoce przetrzeć przez sito aby nie było pestek

zamrożone porzeczki przełożyć do garnka, dodać około 1/4 szklanki wody.

Gotować do rozpadnięcia owoców. W połowie gotowania dodać cukier brzozowy,wymieszać. Następnie przetrzeć owoce przez sito.

ETAP 4:

Prosty deser walentynkowy bez tłuszczu
mus porzeczkowy wymieszać dokładnie z serkiem homogenizowanym

Żelatynę zalać 2 łyżkami wody i zostawić do napęcznienia. Z otrzymanego musu owocowego odłożyć 3-4 łyżki, a do większej części dodać żelatynę.

Wymieszać, aby nie było grudek. Zostawić do ostygnięcia. Do zimnego musu owocowego dodać serek homogenizowany i dobrze połączyć.

Wstawić do lodówki na około 20 minut.

Wykonanie:

Miseczki czekoladowe wyjąć z lodówki. Za pomocą szpilki przebić balon i ostrożnie go wyjąć.

Gdy krem będzie na granicy tężenia, przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć do miseczki.

Wstawić do lodówki na kolejne 15 minut. Następnie polać odłożonym sosem owocowym i wbić czekoladowe serduszka. Smacznego!