Sposób przygotowania:
Walentynkowy deser
Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody, poczekać, aż napęcznieje. Do garnka wlać śmietankę, dodać polewę białą i cukier wanilinowy oraz napęczniałą żelatynę. Całość podgrzewać na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się składników. Odstawić do ostygnięcia. Galaretkę rozpuścić w 250 ml wrzącej wody. Wylać w płaskim naczyniu. Odstawić do zastygnięcia. Dwie foremki w kształcie serduszek opłukać zimną wodą, napełnić lekko tężejącą masą śmietankową. Wstawić do lodówki na 1 godzinę, żeby deser stężał. Polewę deserową rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie uformować dwie strzałki. Z zastygniętej galaretki foremką wcinać serduszka. Stężały deser śmietankowy wyjąć z foremek, ułożyć na talerzykach, na środku serca położyć serduszko z galaretki, ozdobić czekoladowymi serduszkami i strzałką z polewy deserowej.
MADZIALENKA
ptychu
Gość
Gość
yola
Tuxigirl
marietta
MalgosiaZ